IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацита на БФБ-София се провали

Не се уточнява дали липсва интерес при текущите борсови цени или причината е друга

09:05 | 14.03.13 г. 5
Приватизацита на БФБ-София се провали

Министерството на финансите е оттеглило възлагането на приватизационна процедура за пакета си от 50,0542% от БФБ-София, съобщи дружеството.

Борсата е уведомена за това вчера, 13 март 2013 г. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), на която беше възложена продажбата, е уведомена с писмо на 25 февруари 2013 г. Още в същия ден изпълнителния съвет на АПСК е прекратил сключения с "Патриа Корпорейт Файненс" а.с. договор за възлагане извършването на маркетинг на Българска Фондова Борса - София АД и Централен Депозитар АД и за възлагане изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на 50,0542% от капитала на Българска Фондова Борса - София АД и 43,07% от капитала на Централен Депозитар АД.

С Решение от 07 март 2013 г. Надзорният съвет предлага на Изпълнителния директор да предприеме съответните действия по прекратяване на приватизационната процедура, съобщават от АПСК.

Не е оповестено дали прекратяването на приватизацията на БФБ-София е поради липса на интерес или поради друга причина.

Кандидат-купувачите бяха ограничен кръг от най-големите световни борси
като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX. Правителството обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

В последните 3 месеца цената за акция на БФБ-София се повиши от 2,8 лв. до 3,47 лв. за акция, или с 24% в очакване на приватизацията. Сега цената отново е около 2,8 лв. за акция

Остава въпросът дали правителството на Бойко Борисов е щяло да се съгласи на продажба под борсовата оценка на БФБ-София (в момента 19 млн. лв.) и дали чуждите борси са били готови да дадат тази сума.

Печалбата на БФБ-София за 2012 г. е 608 хил. лв., което едва ли е много атрактивно за големите борси при пазарна капитализация от 19 млн. лв. (коефициент цена/печалба от 32) и опасността от намаляване на търговската активност, ако в бъдеще бъде въведен данък върху капиталовите печалби на регулиран пазар.

В края на 2012 г. имаше идея за облагане на капиталовите печалби от сделки на регулиран пазар, но може би и за да бъде продадена по-добре БФБ-София, това предложение не се прие. Рискът това да се случи в бъдеще остава.

Виенската борса например се оплака, че все повече сделки се сключват на извънборсовия пазар (OTC) и я подминават, тъй като търговията на автстрийската борса не са защитени от липса на данъчно облагане и за инвеститорите няма голям стимул да ползват услугите й.

Определено приватизационната сделка може да се опише като трудна. Вероятно смяната на правителството е само оправдание, за да не бъде признато, че няма интерес у потенциалните купувачи, при обявените критерии.

Още на 24 февруари 2013 г. се появиха информации че Българска фондова борса-София (БФБ) и Агенция "Дипломатически имоти в страната" (АДИС) засега няма да бъдат продавани на частни инвеститори.

Бе обявено, че процедурите по продажбата на ВМЗ-Сопот и "БДЖ-Товарни превози" няма да бъдат засегнати от политическата криза. Вероятно поради нуждата от спешни мерки във ВМЗ - Сопот и от наличието на интерес към БДЖ Товарни превози.

Новата ситуация при БДЖ Товарни превози е, че кандидатите се отказват един по един, а новият министър заяви, че няма да позволи продажба на безценица.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Борсата въобще не беше в приоритетите на ГЕРБ, сегашната ситуация е само претекст за отказа им. Ще гласувам за първия, който ще я приватизира без повече увъртания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
А нима някой от правителството на Б.Б. искаше да има подобно приватизация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Ето още едно от нещата, които 4 години не бяха свършени. 4 години, аз ако бях щях да я приватизирам тая борса за 6 месеца! Какви са тия хора бе, защо трябва всичко да страда от тях.Относно данъка - С извинение само това ни липсва и вече ще трябва наистина да я затваряме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
0pk
преди 11 години
След като е на печалба защо я продават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още