IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Караиванова: Нужни са обединени усилия за развитието на капиталовия пазар

В израз на желанието за това днес беше подписан меморандум за създаване на Съвет за развитието на капиталовия пазар

14:22 | 10.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Централен депозитар</em></p>

Снимка: Централен депозитар

„Нееднократните безуспешни опити досега за развитие на капиталовия пазар от една или друга институция или организация показват, че са необходими общи и обединени усилия в тази посока, защото единични такива не са достатъчни“, заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова при подписването на меморандум за създаване на Съвет за развитието на капиталовия пазар.

По думите й този меморандум легитимира желанието за развитие на капиталовия пазар в България „не само като отстояваме положителни идеи, включително чрез предложения за промяна в нормативната база, но и чрез инициативи, които да насърчават бизнеса“, посочи тя.

Караиванова цитира изследване на Световната банка в 80 държави, което показва, че нарастването на пазарната капитализация на борсата с 10 процентни пункта води до директен ефект от нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2500 евро на глава от населението.

„В България бизнесът все още се финансира предимно чрез банките. Компаниите много рядко набират капитал през фондовата борса, а там липсват интересни и съвременни инструменти, които да привлекат българския и чуждестранния инвеститор“, посочи още председателят на КФН.

Тя отбеляза, че основна задача на Съвета ще бъде разработването на стратегия, която да съдържа пакет мерки и времеви ангажимент, в рамките на който тези мерки да бъдат изпълнени.

„Вече има предложения за пакет мерки, които да сформират гръбнака на тази стратегия“, заяви Караиванова, като допълни, че има готовност Съветът да заработи още следващата седмица.

От своя страна депутатът Делян Добрев изрази надежда, че този Съвет ще постави капиталовия ни пазар поне на средно място в ЕС по отношение на развитие, ликвидност на борсата и оценка на компаниите на пазара.

„Няма нужда да се убеждаваме колко е важен капиталовият пазар за развитието на икономиката, нито пък има нужда да се убеждаваме в какъв хаос се намира той“, заяви Добрев. 

„Говорим за съживяване, стимулиране, но се намираме на може би най-ниската точка, откакто капиталовият пазар съществува в България“, посочи той.

По думите на Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар,  днешната стъпка е най-правилният начин за съвместна работа в посока изграждане на ефективен и работещ небанков финансов сектор.

„Днес е един хубав ден за българския капиталов пазар. Това е така, защото повече от 20 години наблюдаваме движението на пазара. Имало е възходи, имало е и спадове. Винаги е имало спорадични усилия, отделни инициативи и ефектите, които сме имали, са били с временен ефект“, обясни Големански.

Той приветства идеята за създаване на Съвет за развитието на капиталовия пазар, защото по думите му това е „шансът след 20 години опити в различни посоки всички да застанем зад една позиция и да изградим единна идея за развитието на пазара в краткосрочен и дългосрочен план“.

Меморандумът беше подписан от общо 12 организации  - Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Българска стопанска камара (БСК), Българска фондова борса-София, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Национална комисия за корпоративно управление (НККУ).

За изпълнение на приоритетите на Съвета се създава Координационна ръководна група с членове представители на организациите, подписали меморандума.

Функциите, които ще изпълнява тя, са анализ и оценка на състоянието на сектора, както и прогнози за процесите в него, иницииране на публични дискусии и научни изследвания по актуални теми, разработване на национална програма за повишаване на финансовата култура на потенциалните клиенти на финансови услуги и изготвяне на предложения за законодателни промени в небанковия финансов сектор.

Подписаният днес меморандум е безсрочен и в Съвета може да се включи всяка друга организация, имаща отношение към небанковия финансов сектор, и която споделя принципите му.

Като асоцииран член към него вече се присъедини Американската търговска камара в България (AmCham).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 7 години
Да се надяваме че това най-сетне ще проработи и в средносрочен план ще имаме една доста приятна картина на капиталовия пазар в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
На капиталовия пазар не му трябва съвет и лаладжии ,пари му трябват и колкото по-вече толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още