IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от публичните компании през третото тримесечие?

Резултатите в банковия сектор ще се нормализират след рекордното второ тримесечие, смятат анализаторите на ПФБК

15:09 | 21.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Интересът за всички участници на пазара в момента е прикован върху излизането на индивидуалните финансови резултати на публичните компании през третото тримесечие.

По този повод Investor.bg потърси мнението на четирима анализатори от Първа финансова брокерска къща (ПФБК), които направиха своите прогнози за част от компаниите и секторите. Очакванията им са концентирани върху компании, които или не представят консолидирани отчети, или за които обектите на консолидация не са значими.*

Банков сектор

След като банковият сектор регистрира рекордна печалба от 468 млн. лева през второто тримесечие на годината, подкрепен от сделката за Visa Europe и по-ниски разходи, както оперативни, така и за провизии, очакванията на ПФБК са за нормализиране на резултата преди провизии през третото тримесечие.

„Очакванията ни са нетният лихвен доход да се запази близо до нивото от предходното тримесечие, подкрепен от продължаващия спад на лихвите по депозитите. Така например средните лихви по нови депозити в лева с матуритет до 1 година паднаха до 0,39% през август или намалението е 14 базисни пункта (б. п.) от началото на годината“, обясни Тереза Трифонова.

По думите ѝ при левовите кредити най-осезаемо е намалението на лихвите по потребителските заеми  до 10% към август, -154 б.п. от началото на годината. Лихвите по ипотечните кредити се свиват до 4,85% или -59 б.п. за същия период.

При фирмените кредити процентите падат до 4,62% към август, спрямо 5,31% през декември.

„Въпреки падащите лихви и добрите ръстове в нивото на новия бизнес*, очакваме нетните кредити да се свият на годишна база на фона на слаб ръст на тримесечна база, което ще се отрази и в годишен спад на лихвения доход и през третото тримесечие“, посочва Трифонова в своя анализ.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
За сметка на това очакванията са  ръстът при таксите и комисионните да се запази в рамките на до 3-4% на годишна база.

На фона на това развитие в сектора като цяло, от ПФБК не очакват изненади при резултатите на публичните банки.

„След силния оперативен резултат през първата половина на годината, очаквано намаление на печалбата през третото тримесечие, поради по-високи разходи за обезценка, би следвало да видим при Първа инвестиционна банка, като резултат от отминалия преглед на активите и отправените препоръки“, отбелязва Трифонова.

При Българо-американска кредитна банка прогнозите са за запазване на възходящата тенденция при кредитите и продължаващо подобрение на оперативните резултати.

„Извън еднократната печалба, която подобри възвръщаемостта на капитала при Централна кооперативна банка предходното тримесечие, не виждаме стимули за по-значителна промяна през следващите“, посочва Трифонова в своя анализ.

*Данните отчитат и рефинансиранията м/у банките

Спиди

След като Спиди отчете 21% ръст в консолидираните продажби за второ тримесечие, очакванията са за традиционно по-силно представяне през третото.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Компанията направи значителни инвестиции в разширяването на мрежата от офиси, увеличаване на капацитета и предоставяне на нови услуги, като например автоматичните пощенски станции.

„Очакваме ръст на продажбите в рамките на 22-23% през Q3, като основен двигател продължават да бъдат палетните услуги и международните доставки“, посочва още Трифонова.

Според анализатора на ПФБК приходите на местния пазар също ще продължат да се развиват с двуцифрени темпове на фона на подобрението в макроикономическата активност и растящ принос на B2C сегмента в общите продажби. 
“Разширяването и преструктурирането на DPD Румъния продължава, а големият потенциал на румънския пазар, предполага високите темпове на ръст да продължат.

Разбираемо, разширяването на предлаганите услуги и капацитет, сви осезаемо маржовете  през последните няколко тримесечия, но с постепенното натоварване на капацитета, би следвало скоро да видим известно възстановяване на рентабилността“, прогнозира тя.

За третото тримесечие очакванията са за нетна печалба от близо 1,8 млн. лв. при марж от 4,7%, спрямо 4,4% второто тримесечие. Така печалбата за деветте месеца на годината би достигнала 4,9млн. лв. (-34% спрямо година по-рано).

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
ЧЕЗ Разпределение

„ЧЕЗ Разпределение ще продължи да се възползва от рационалните решения на настоящия състав на енергийния регулатор“, коментира от своя страна анализаторът Веселин Радойчев.

Според него може  да станем свидетели на ръст, както на ниво приходи, така и на ниво печалба от оперативна дейност.
В допълнение към това, засиленото изкупуване на енергийни съоръжения ще доведе след себе си и ръст в приходите от присъединявания, което от счетоводна гледна точка ще подобри рентабилността.

„Прогнозите ни за третото тримесечие са за около 13-15% ръст на приходите и 35-40% ръст на печалбата преди финансови разходи, данъци и амортизации“, посочи той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
ЧЕЗ Електро

Относно другото публично дружество от групата на ЧЕЗ, крайния снабдител ЧЕЗ Електро, това ще бъде първото цяло тримесечие, в което имаме реално либерализиран пазар, смята анализаторът.

„Нашите очаквания са за сравнително успешна политика относно запазването на клиентската база, имайки предвид доброто познаване на клиентите и притежаването на лицензии както за обществено снабдяване, така и за търговец на свободен пазар и доставчик от последна инстанция“, коментира той.

Освен това, с последното решение на регулатора се намалява чувствително кроссубсидирането на цените на ел. енергия между битови и небитови клиенти, което редуцира риска от негативно развитие на печалбата при евентуален отлив на последните.

От друга страна, с това решение се намаляват чувствително приходите на дружеството от балансиране, което ще рефлектира директно върху рентабилността.

„Прогнозите ни за третото тримесечие са за около 20% спад на приходите и 65-70% спад на печалбата преди финансови разходи, данъци и амортизации“, посочва  Радойчев.

АДСИЦ (за недвижими имоти)

„На пазара за недвижими имоти наблюдаваме забавяне в ръста на цените и арендните нива при земеделската земя и, паралелно на това, засилен интерес към инвестиционни индустриални и офис имоти, което дава своето отражение и в оценката на инвеститорите за публичните фондове за инвестиции в недвижимост – АДСИЦ“, коментира от своя страна анализаторът на ПФБК Йордан Петров.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Макроикономическата обстановка, ниската активност на Адванс Терафонд АДСИЦ като продавач на земя и последващото занижение очакванията на инвеститорите за дивидентна доходност ( прогноза на ПФБК за около 0,125 лв./акция за тази година) доведе до значителен ръст в дисконта на пазарната цена спрямо балансовата стойност, обясни той.

Към момента се наблюдава 24% дисконт към прогнозната балансова стойност за 9м‘2016, спрямо 0-5% преди 2015г. Дружеството остава една от най-ликвидните позиции на борсата и едно от дружествата с най-добро и прозрачно корпоративно управление.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ от друга страна бележи 28% ръст в цената на акция. За силното представяне спомогнаха макроикономическата ситуация, предсказуемостта и очакваното пускане на новата офис сграда (9 609 кв.м. офиси, ресторант и 215 паркоместа), която вече е отдадена на над 70%.

Продължава да тежи значителният дял недоходоносни активи, които по наша оценка представляват близо 35% от балансовата стойност на компанията, коментира още анализаторът.

Според него дисконтът на пазарната цена спрямо балансова стойност е значително над този на Адванс Терафонд, но катализатори като продажба на недоходоносни активи или обявяване на нови проекти би трябвало да свият този дисконт.

Показателно за настроението на инвеститорите ще е и текущото емитиране на варанти от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, целящо набиране на средства основно за придобиване на офис сгради и други търговски имоти, както и доразвиване на черноморския комплекс на  дружеството и изграждане на жилищни имоти в столицата, прогнозира анализаторът.

Корадо

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Очакванията на ПФБК са приходите за 3-то тримесечие на 2016г. на Корадо да продължат да растат с приблизителен ръст от 10% на годишна и 16% на тримесечна база.

„Основните аргументи за очакванията ни са силно изявената сезонност на бизнеса, добрите резултати на компанията до момента през годината и, най-вече, успешното осъществяване на инвестиционната ѝ програма, в следствие на която Корадо би следвало да разполага с увеличения капацитет за реализирането на приходи от подобен мащаб“, обясни анализаторът Стойко Радиев.

Съответно предвижданията са за по-добри оперативни маржове за компанията вследствие по-високите обеми на производство.

„Очакваме оперативна печалбата за тримесечието от около 1,35 млн. лв., спрямо 1,2 млн. лв. за съпоставимия период на 2015г., и нетна печалба от 1,1 млн. лв., което е с 6,8% повече от миналата година“, прогнозира Радиев.

Алкомет

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Генералните очаквания са, че тенденцията за спад на приходите, но подобряване на маржовете ще се запази.
„По-конкретно, очакваме продажбите за тримесечието да са около 80 млн. лв., спрямо продажби от 78 млн. лв. за предходното тримесечие и 85 млн. лв. за 3-то тримесечие на 2015 г.“, отбелязва Радиев.

Същевременно очакванията на анализатора са за EBITDA марж от 13%, спрямо 13,4% за миналото тримесечие и 9,3% за съответния период на 2015 г., поради по-ниските, но покачващи се цени на алуминия.

Вследствие на това нетната печалба за третото тримесечие би следвало да достигне 6 млн. лв., което означава почти четирикратен ръст на нетната печалба за деветмесечието спрямо съпоставимия период на 2015 г.

Не са разглеждани компании с голям размер на операциите извън компанията-майка, за чийто анализ са адекватни консолидираните отчети със срок на публикуване края на ноември. Коментарите по-горе не включват и публични компании, които вече са представили предварителни резултати за тримесечието.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Корадо-България АД(KBG)

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 41 rate down comment 0
BSEtrader
преди 7 години
Браво! Хубаво ще е това да стане практика и да се споделят така очаквания за отчетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още