IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализацията на Основен пазар на БФБ падна отново под 7 млрд. лв.

Това се случва за втори път в рамките на три тримесечия и за трети, откакто борсовият оператор въведе сегментацията на основен и алтернативен пазар

10:39 | 08.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Пазарната капитализация на Основен пазар BSE на Българска фондова борса (БФБ) падна отново под 7 млрд. лв., показва справка на Investor.bg на база тримесечния бюлетин на борсата. Това се случва за втори път в рамките на три тримесечия и за трети, откакто операторът въведе сегментацията на основен и алтернативен пазар.

В края на първото тримесечие на 2016 г. общата пазарна капитализация на Основен пазар възлиза на малко над 6,738 млрд. лв. Тя се понижава с 8% на тримесечна база от 7,322 млрд. лв., колкото бе в края на 2015 г.

Общата пазарна капитализация на основния пазар, който включва три сегмента – на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), сегмент акции Premium и сегмент акции Standard, бе най-ниска в края на третото тримесечие на 2015 г. Стойността й тогава беше 6,722 млрд. лв.

За пръв път пазарната капитализация на Основен пазар бе под 7 млрд. лв. в края на третото тримесечие на 2012 г., когато възлизаше на близо 6,877 млрд. лв.

Капитализацията е под 7 млрд. лв. едва за трети път, откакто считано от второто тримесечие на 2012 г. БФБ-София раздели пазара на основен и алтернативен.

В таблицата е включено и първото тримесечие на 2012 г., за да обхване поне едно тримесечие преди промяната.

Графика: Investor.bg по данни на БФБ-София

Трябва да се отбележи, че средната стойност на пазарната капитализация (все още) не е падала под 7 млрд. лв. В края на първото тримесечие на 2016 г. средната стойност е 7,03 млрд. лв., като най-ниска е била в края на третата четвърт на 2015 г., а именно – 7,022 млрд. лв.

На Основен пазар най-голям дял има сегментът акции Standard, следван от акции Premium и книжата на АДСИЦ-ите. Към 31 март 2016 г. капитализацията им се изменя, както следва: понижава се с 9% на тримесечна база до 5,544 млрд. лв., намалява със 7,8% до 1,24 млрд. лв. и расте с 2,9% до 537,9 млн. лв.

Графика: БФБ-София

Към 7 април петте дружества с най-голяма пазарна капитализация са Софарма АД с 363 млн. лв., Чайкафарма Висококачествените лекарства АД с 290,2 млн. лв., Монат АД с 282,4 млн. лв., ЧЕЗ Разпределение България АД с 253,5 млн. лв. и Булгартабак Холдинг АД с 246,8 млн. лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
strol
преди 7 години
То за всички беше ясно,че *** от Герб ще провалят и борсата,те унищожават всичко до което се докоснат,като термити са.Тъпата тиква си е *** тиква, а черешарчето даже не искам да го коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Варяг
преди 7 години
Обороти от 100 000 лв ,от които половината са компесаторки говорят ,че пазарът е в точката на замръзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
poketl
преди 7 години
Гарантирано от Герб! Някой трезво мислещ очаквал ли е нещо друго от октомври 2014 насам - индекса ни ясно и категорично го показва. Тук не ни трябват световни финансови или каквито и да е кризи - Боко, Горанов и Менда са ни напълно достатъчни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още