IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН не разрешава на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ да прекрати дейността си доброволно

В решението няма описани подробни мотиви, но дейността на кооперацията се свива в последните години

15:05 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН не разрешава на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ да прекрати дейността си доброволно

Комисията за финансов надзор (КФН) не разрешава на Взаимозастрахователна кооперация „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ да прекрати дейността си доброволно. Това става ясно от взетите от регулаторния орган решения на провелото се на 19 април заседание.

В решението на КФН няма описани подробни мотиви, а кооперацията не бе открита за коментар. Може да се предположи, че искането е свързано със свитата дейност на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ в последните години, съдейки по финансовите резултати, а отказът на КФН да е свързан с непредставени или непълен комплект от документи.

В решението, публикувано на сайта на КФН, се прави единствено препратка към Закона за Комисията за финансов надзор. В него пише, че КФН „по предложение на съответния ресорен заместник-председател разрешава или отказва да разреши сливане, вливане, отделяне, разделяне или доброволно прекратяване на поднадзорни лица, когато такова разрешение се изисква от Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране или Кодекса за застраховането“.

Няма и информация ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ да е обект на сливане или придобиване, по което трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. В този случай КФН също е длъжна да издаде решение.

ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ е една от двете взаимозастрахователни кооперации, които оперират на българския застрахователен пазар. Резултатите на дружеството се включват в статистиката за дейността на животозастрахователните компании.

Към края на януари 2016 г., откогато са последните актуални данни за дейността на застрахователите, ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ не отчита брутен премиен приход, което не и носи пазарен дял.

Кооперацията изпрати 2015 г. с брутни премии за 97 хил. лв. при цели 3,04 млн. лв. в края на 2014 г. Премиите през миналата година идват по линия на застраховки „Живот“ и рента и женитбена и детска застраховка. Същевременно по тях кооперацията е извършила плащания за 6,1 млн. лв. „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ предлага още здравни застраховки и животозастраховки, свъразни с инвестиционен фонд.

През 2015 г. регистрираната в Добрич кооперация изгуби 17 хил. лв. при печалба за 7 хил. лв. през 2014 г. Според годишните данни капиталът е в размер на 24 хил. лв., а резервите – за 236 хил. лв.

На практика резервите и капиталът се оказват по-малки спрямо сумата на извършените плащания. Активите към 31 декември 2015 г. са за 224 хил. лв.

Въпреки спада на премиите и загубата ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ е една от 15-те животозастрахователни компании, чиито счетоводни баланси подлежат на проверка през тази година.

Според Кодекса за застраховането дадена компания може да подаде молба до КФН за доброволно прекратяване, която да бъде придружена с протокол от общото събрание, на което е взето решение за доброволно прекратяване и предложение за назначаване на ликвидатор от съда, план за ликвидация, договор с друг застраховател за прехвърляне на застрахователния портфейл, както и други документи.

Подобно нещо се случи с „Дженерали Животозастраховане“ АД след решение, че групата на Дженерали ще се развива само в общото застраховане. Компанията прехвърли портфейла си на ЖЗК „Съгласие“ АД и прогнозира, че ликвидацията ще трае една година.

Иначе, ако желае, ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ може да обжалва решението на КФН пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още