IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Отлагането на проверката в небанковия сектор няма да повлияе на резултатите

Забавяне по процедурата от страна на регулаторния орган няма, а е резултат от недостатъчния капацитет от независими консултанти

16:00 | 18.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Отлагането на прегледа на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества по никакъв начин няма да повлияе върху обективността, достоверността и законосъобразността при изпълнението на предстоящия преглед и резултатите от него. Това поясняват от Комисията за финансов надзор (КФН) в съобщение, публикувано на сайта на регулаторния орган.

В него пише, че забавяне по процедурата от страна на КФН няма, а се подчертава отново, че всичко се дължи на факта, че наличният капацитет от независими международни консултанти не е в състояние да покрие едновременно нуждите на банковия и небанков сектор.

„Това се дължи на факта, че през първоначално предлагания период преобладаващата част от техните екипи са ангажирани с прегледа на активите на банковия сектор, както и с одита на годишните финансови отчети“, коментират отново от КФН и институциите, които работят по безпрецедентната проверка на активите на целия финансов сектор в България.

Припомняме, че през предишната седмица заради отлагането на проверката на активите на застрахователните дружества и пенсионните фондове народни представители от Гражданския съвет на Реформаторския блок и ДСБ поискаха оставката на председателя на КФН Стоян Мавродиев. Те се обявиха и за избор на ново, независимо ръководство на регулаторния орган. 

„Решението за отлагане на началната дата за стартиране на прегледа, както и за удължаването на периода за избор на независими външни експерти за преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества, беше взето единодушно от всички участници в Управляващия комитет, който ръководи провеждането на прегледа“, пише още в съобщението.

В комитета участват Комисията за финансов надзор (КФН), Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската комисия (ЕК), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Министерство на финансите (МФ) и Българската народна банка (БНБ).

„КФН работи в пълен синхрон, координация и комуникация на ежедневна база с изброените институции във връзка с провеждането на прегледа“, който бе отложен през март при пълен консенсус между членовете на Управляващия комитет.

Тогава бе удължен срокът за избор на консултанти, които да преглеждат активите на пенсионните фондове и застрахователите. Освен това началната дата беше изтеглена на 15 юли, а не 1 април 2016 г, както се предвиждаше първоначално. Така проверката на активите ще може да приключи на 15 октомври 2016 г., тъй като продължителността й е три месеца. Съответно – според календара на КФН изводите ще са налични на 1 декември 2016 г., а не на 15 август, както се планираше преди това.

„С цел осигуряване на високо качество на прегледите и по препоръка на Управляващия комитет, са предвидени изключително високи изисквания към лицата, които ще ги извършват. Всяка от съответните фирми e необходимо да притежава минимум 5 години международен опит в поне 3 държави членки на ЕС в сферата на оценяването и/или одита на финансови институции с активи, съизмерими с тези на проверяваните лица“, припомнят от КФН.

„За прегледа на активите/балансите на всяко от участващите дружества се изисква сформиране на екип с висока експертна обезпеченост. Това включва най-малко един ръководител с ранг на съдружник/директор/управител, един експерт/анализатор с права на Сертифициран финансов анализатор (CFA), или друга международно призната професионална квалификация в областта, както и трима експерти с поне три години практически опит в одитирането или оценката на финансови институции със съизмерими активи. За прегледа на балансите в застрахователния сектор са валидни горните критерии, включително изискване за участие на актюери с приложимия международен опит”, пише още регулаторният орган.

От КФН припомнят, че до момента са извършени успешно и редица етапи от „този комплексен процес“.

„Тъй като, за разлика от БНБ, КФН не разполага със собствени бюджетни средства за изработване на методологии и осъществяване на прегледа, веднага след осигуряването на необходимото целево финансиране, беше проведена обществена поръчка за избор на консултант по проекта и в резултат беше сключен договор с изпълнител. Една от най-важните задачи на консултанта беше да изработи методологиите за прегледа на двата сектора, тъй като, за разлика от прегледа на качеството на активите в банковия сектор, където методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше адаптирана към българските условия, методологии за подобен мащабен преглед на небанковия сектор в България досега не се е налагало да бъдат изготвяни и прилагани“, се посочва още в съобщението.

„Провеждането на подобен преглед, който обхваща 100% от банките, пенсионните и застрахователните дружества, се осъществява за първи път в ЕС и ще бъде изпълнено при спазване на най-високи професионални и етични европейски критерии, в пълна прозрачност и тясно сътрудничество между КФН, EIOPA, ESMA, ЕК, МФ и БНБ“, категорични са от КФН.

Припомняме, че прегледът обхваща универсалните, професионалните и доброволните пенсионни фондове в България, които са 27 на брой (всяко пенсионноосигурително дружество може да управлява само по един фонд от всеки вид – бел. авт.). Извън проверката ще остане единственият фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“ АД.

Обект на проверка ще бъдат балансите и на всички застрахователи и презастрахователи, както и местните групи и подгрупи в България. Компаниите в общото застраховане са 29, животозастрахователите – 15, презастрахователят е един (Джи Пи Презастраховане АД), докато българските застрахователни групи са 5, а чуждестранните – 4.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
993
преди 7 години
ПР на Стоенчо, задето реформаторите му искаха главата миналата седмица... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
993
преди 7 години
ПР на Стоенчо, задето реформаторите му искаха главата миналата седмица... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
s3
преди 7 години
Абе няма такова нещо, там са парите, но активите са толкова много че няма свободен наличен капацитет за тяхното одитиране. Както е казано, наличният капацитет от независими международни консултанти не е в състояние да покрие едновременно нуждите на банковия и небанков сектор. Просто обемите при нас са огромни и няма как да се одитира толкова голям обем в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
т.е. кьорфишек, парите ги няма - момент да успеем да избягаме в офшорки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още