IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегледът на балансите на пенсионните фондове и застрахователите се отлага

Заради недостатъчния ресурс на независимите външни експерти изводите ще са налични на 1 декември 2016 г., а не на 15 август, както се планираше досега

10:50 | 12.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прегледът на балансите на пенсионните фондове и застрахователите се отлага

Прегледът на балансите на пенсионните фондове и застрахователните компании ще се забави с около три месеца, което пък измества датата за публикуване на резултатите напред във времето и изводите ще са налични на 1 декември 2016 г., а не на 15 август, каквато беше първоначалната цел.

Забавянето се налага заради недостатъчната наличност на ресурси на фирмите, отговорили на първата покана за избор на независими външни експерти, които ще извършват прегледите. Желаещите да участват имаха срок да подадат кандидатурите си до 18 февруари.

Сега Комисията за финансов надзор (КФН) разпространява втора покана, в която удължава срока до 31 март, става ясно от публикациите на сайта на регулаторния орган. Решението се обосновава с факта, че независимите външни експерти в момента са заети с провеждането на задължителния одит, а някои от тях и с прегледа на активите на банките и стрес тестовете в банковия сектор.

Действително, кръгът от външни фирми, които да правят преглед и на балансите на пенсионните фондове и на застрахователите, се стеснява, имайки предвид, че повечето вече се занимават с банките. А и самите процеси са трудоемки и изискват значителни човешки ресурси и време.

Друг е въпросът дали пенсионните фондове и застрахователите фирми покриват заложените изисквания. Според тях независимите външни експерти, които искат да извършват прегледите, трябва да имат минимум 5 години международен опит в поне три държави членки на Европейския съюз по подобна дейност, да докажат, че разполагат с поне един екип с теоретични познания и минимум пет години практически опит във финансовия сектор, както и екипът да е от членове, които не са извършвали нарушения на Кодекса за застраховането, Закона за независимия финансов одит или Закона за счетоводството през последните пет години.

Сред по-специфичните изисквания за застрахователите е нужно в екипа от проверители да има квалифициран актюер, който да е член на международно призната актюерска асоциация, и сертифициран финансов анализатор (CFA).

За да се сключи договор с конкретно дружество, фирмата не трябва да е одитирала или консултирала компанията в момента, както и през последните пет години.

С оглед на всичко това Управляващият комитет, който работи по процедурата, е препоръчал на КФН не само да удължи срока за избор, но и да отложи началото на тримесечния процес.

Началната му дата вече е 15 юли, а не 1 април 2016 г., както предвиждаше първоначалната покана. Така проверката на активите ще може да приключи на 15 октомври 2016 г., тъй като продължителността й е три месеца.

Съответно - датата за публикуване на резултатите ще бъде 1 декември вместо 15 август 2016 г.

„Лице, което вече е подало предложение по отношение на предишната покана на КФН за същите задачи и което желае да участва в подбора съгласно настоящата покана, трябва в рамките на срока за подаване на предложение, посочен по-горе, да уведоми КФН за желанието си да участва в подбора и не трябва да представя документите, с които КФН вече разполага“, гласи съобщението, поместено на сайта на КФН.

Припомняме, че прегледът обхваща универсалните, професионалните и доброволните пенсионни фондове в България, които са 27 на брой (всяко пенсионноосигурително дружество може да управлява само по един фонд от всеки вид – бел. авт.). Извън проверката ще остане единственият фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“ АД.

Обект на проверка ще бъдат балансите и на всички застрахователи и презастрахователи, както и местните групи и подгрупи в България. Компаниите в общото застраховане са 29, животозастрахователите – 15, презастрахователят е един (Джи Пи Презастраховане АД), докато българските застрахователни групи са 5, а чуждестранните – 4.

В края на 2015 г. КФН избра Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” за консултант по проверките. Неговата роля е да осигури хармонизирано прилагане на методологията на прегледа от независимите външни експерти, които ще извършат прегледите, както и сходно третиране на застрахователите и пенсионноосигурителните дружества от страна на съответните независими външни експерти.

Управляващият комитет е съставен от представители на КФН и от наблюдатели от Министерството на финансите, Българска народна банка, Европейската комисия и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП). Член на комитета е и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още