IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове и застрахователите избират външни експерти до 18 февруари

КФН предвижда проверката на активите и балансите им да се осъществи в периода април-юни

13:01 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Пенсионните фондове и застрахователите избират външни експерти до 18 февруари

До 18 февруари пенсионните фондове и застрахователните компании трябва да подадат до Комисията за финансов надзор (КФН) своите предложения за независими външни експерти, които от април да започнат да проверяват активите и счетоводните им баланси. Това гласи поканата на финансовия регулатор към пенсионните и застрахователни дружества, публикувана на неговия сайт.

Прегледите ще се извършват под контрола на Управляващ комитет, съставен от представители на КФН, и от наблюдатели от Министерството на финансите, Българска народна банка и Европейската комисия. Член на комитета ще бъде и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО).

В края на 2015 г. КФН избра Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” за консултант по проверките. Неговата роля е да осигури хармонизирано прилагане на методологията на прегледа от независимите външни експерти, които ще извършат прегледите, както и сходно третиране на застрахователите и пенсионноосигурителните дружества и пенсионните фондове от страна на съответните независими външни експерти.

Прегледът обхваща универсалните, професионалните и доброволните пенсионни фондове в България, които са 27 на брой (всяко пенсионноосигурително дружество може да управлява само по един фонд от всеки вид – бел. ред.). Извън проверката ще остане единственият фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“ АД.

Обект на проверка ще бъдат балансите и на всички застрахователи и презастрахователи, както и местните групи и подгрупи в България. Компаниите в общото застраховане са 29, животозастрахователите – 15, презастрахователят е един (Джи Пи Презастраховане АД), докато българските застрахователни групи са 5, а чуждестранните – 4.

Настоящият преглед се очаква да започне в началото на април и да приключи до 30 юни 2016 г., т.е. да трае три месеца.

Всички възнаграждения на независимите външни експерти, произтичащи от извършваните от тях прегледи, ще се изплащат от съответните пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, които участват в прегледите.

Независимите външни експерти, които искат да извършват прегледите, ще трябва да имат минимум 5 години международен опит в поне три държави членки на Европейския съюз по подобна дейност, да докажат, че разполагат с поне един екип с теоретични познания и минимум пет години практически опит във финансовия сектор, както и екипът да е от членове, които не са извършвали нарушения на Кодекса за застраховането, Закона за независимия финансов одит или Закона за счетоводството през последните пет години.

Сред по-специфичните изисквания за застрахователите ще е нужно в екипа от проверители да има квалифициран актюер, който да е член на международно призната актюерска асоциация, и сертифициран финансов анализатор (CFA).

За да се сключи договор с конкретно дружество, фирмата не трябва да е одитирала или консултирала компанията в момента, както и през последните пет години.

Предвижда се в хода на прегледа на активите независимият външен експерт да ползва поне един независим оценител с необходимата компетентност съгласно Закона за независимите оценители. Независимият оценител не трябва да е извършвал оценка на активи на съответните пенсионни фондове през последните пет години и за него не трябва да има съмнения за конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още