IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един кандидат за процедурата за оценка на активите в небанковия сектор

Ценовата оферта на Обединение "Регионален Консорциум Ърнст & Янг" ще бъде отворена на 4 декември

14:23 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Един кандидат за процедурата за оценка на активите в небанковия сектор

Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” е единственият кандидат, който иска да състави методологията, по която да се извърши прегледът на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите. Това става ясно от публикуваната на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) информация относно обществената поръчка, чийто срок изтече на 26 ноември.

Офертата на Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” е подадена и приета в последния възможен момент – на 26 ноември, в 10 часа. Крайният час бе предварително определен на 11 часа.

Същия ден назначената от КФН комисия, която се занимава с обществената поръчка, отваря пликовете, които съдържат документите за подбор и предложението за изпълнение на поръчката, но оставя запечатан третия плик, в който е ценовата оферта. Той ще бъде отворен на 4 декември от 11 часа в сградата на КФН.

„На отварянето на ценовата оферта могат да присъства участникът в процедурата или негови упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и други лица при спазване на установения режим за достъп до сградата, в която се извършва отварянето на ценовата оферта“, посочват от финансовия регулатор.

С други думи – процедурата е почти приключила, защото трябва да се разбере каква е предложената цена. Индикативната стойност на поръчката е 1,6 млн. лв. без ДДС. В хода на процеса по подаване на оферти КФН уточни изрично, че индикативната цена е и максимална цена за изпълнението на поръчката и че няма да допусне до оценяване оферта, в която предложената обща цена за изпълнение надвишава заложената прогнозна стойност.

Регулаторът разполага с ресурс в размер на 2 млн. лв. за организиране на прегледа на активите и стрес тестовете, след като през септември получи от правителството допълнителен транш.

От публикуваните на сайта на КФН документи става ясно, че Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” отговаря на „минималните изисквания на възложителя за икономически и финансови възможности, както и технически възможности и/или квалификация, заложени в документацията за възлагане на обществената поръчка“. Освен това при изпълнение на поръчката изпълнителят няма да ползва подизпълнители.

Крайната комплексна оценка на офертата на съответния участник е сбор от стойността на финансовата оценка и 70% от техническата оценка.

Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” получава 61 точки на техническата оценка. 

По критерия „Концепция за организация изпълнението на проекта по преглед на активите на пенсионните фондове и по преглед на балансите на застрахователите“ максималната оценка е 30 точки, а кандидатът получава 15 точки.

По „Описанието на съдържанието на методологията за преглед на активите на пенсионни фондове“ и по критерия  „Описанието на съдържанието на методологията за преглед на балансите на застрахователите“ има по 15 точки от максимални 20 точки за двата критерия.

Комисията на КФН присъжда 8 точки на кандидата по критерия „Концепция за провеждане на изследването за оценка на въздействието“ от максимална оценка 10 точки.

За „Описание на система за осигуряване и контрол на качеството“, при който критерии максималната оценка е 10 точки, обединението има 6 точки.

За „Описание на процеса по анализ на данните“ от максимална оценка 10 точки кандидатът има 2 точки.

С влизането в сила на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници от 14 август 2015 г. на КФН се вмени задължението да извърши проверки по подобие на тези в банковата система, но за застрахователите и пенсионните дружества.

Прегледът трябва да се случи в срок от 12 месеца след влизането в сила на закона, т.е. най-късно до средата на август 2016 г., по методология, разработена от КФН в сътрудничество с компетентните органи на държавите членки на Европейския съюз, и с помощта на независими външни лица и институции с висока професионална репутация.

По-конкретно - изготвянето на методологиите, както и извършването на самия преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите (от трети лица – одитори), както и обобщаването на резултатите от извършените прегледи, трябва да се случат до 14 август 2016 г. С други думи – макар че избраният изпълнител ще сключи договор с КФН за 12 месеца, победителят в поръчката ще има дори по-малко от 9 месеца за окончателното приключване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още