IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт

В продължение на няколко месеца дружеството нямаше назначени служители и заради това не можеше да осъществява дейността си законно

10:05 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД. Това става ясно от взетите решения на регулаторния орган на проведеното на 6 ноември заседание, които са публикувани на сайта на институцията.

До тук се стигна, след като в края на октомври КФН стартира производство за отнемане на лиценза на дружеството за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

Конкретната причина за прилагането на крайната мярка е фактът, че в продължение на няколко месеца посредникът нямаше назначени служители и заради това не можеше да осъществява дейността си законно.

Според разпоредбите на Закона за пазарите на финансови инструменти компанията вече не отговаря на условията, за които й е издаден лицензът. Именно на този мотив се позовава и КФН. Информацията за отнетия лиценз все още не е публикувана на сайта на посредника.

Предишното наименование на Цитадела Кепитъл Мениджмънт бе Златен Лев Брокери ООД. Посредникът изпраща 2014 г. с печалба преди данъци в размер на 26 хил. лв. при такава за 25 хил. лв. през 2014 г., показва одитираният годишен отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър.

Дружеството реализира нетен доход от такси и комисиони в размер на 59 хил. лв., 6,773 млн. лв. постъпления, свързани с текущи финансови активи, и 6,675 млн. лв. плащания, свързани с финансови активи.

За сравнение – през 2013 г. сумите по тези пера бяха 43 хил. лв., постъпления от инвестиционната дейност в размер на 2,315 млн. лв. и плащания за 2,25 млн. лв.

Към 31 декември 2014 г. акционери в Цитадела Кепитъл Мениджмънт са били Златен лев Холдинг АД с 60% от капитала, Българска Консултантска група АД с 20%, Любен Владимиров Витанов с 9,44%, Юнивърс трейд ООД с 8,56% и Николай Атанасов Чорбаджийски с 2%.

Решението на КФН може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му, което обаче не спира неговото изпълнение, пише в решението на финансовия регулатор. Следващият ход е назначаването на ликвидатор.

Всички заинтересовани лица могат да получат заверено копие от мотивите на решението за отнемане на лиценза на Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД в сградата на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още