IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цитадела кепитъл мениджмънт не може да осъществява дейността си като посредник

КФН информира, че дружеството няма назначени служители и отделно предупреждава за рисковете от инвестиции в криптовалути, като визира дейността на OneCoin

11:22 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цитадела кепитъл мениджмънт не може да осъществява дейността си като посредник

Комисията за финансов надзор (КФН) информира инвестиционната общност, че към момента Златен лев брокери ООД, с настоящо наименование Цитадела кепитъл мениджмънт ООД, не може да осъществява дейността си като инвестиционен посредник, тъй като няма назначени служители.

Освен това финансовият регулатор предупреждава за рисковете от инвестиции в т.нар. „криптовалути“, като посочва, че „дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с OneCoin, не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари“.

В съобщения, публикувани на нейния сайт, КФН уведомява също инвеститорите, потенциалните инвеститори и всички заинтересовани страни, че на 24 август 2015 г. в Търговския регистър към Агенцията по вписванията е вписана промяна в състава на съдружниците на инвестиционен посредник (ИП) Цитадела кепитъл мениджмънт ООД. Според промените, считано от същата дата, наименованието на дружеството Златен лев брокери ООД вече е Цитадела кепитъл мениджмънт ООД. Освен това посредникът има ново седалище и адрес на управление.

„Видно от справка в Търговския регистър към Агенцията по вписванията на 24 септември 2015 г. са заличени управителите на ИП Цитадела кепитъл мениджмънт ООД Николай Чорбаджийски и Свилен Първулов и към настоящия момент няма вписани други управители“, посочва регулаторният орган.

Съгласно чл. 11, ал. 7 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) лицата, които управляват и представляват дружеството, както и всички други лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на инвестиционния посредник, подлежат на одобрение от заместник-председателя, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” към КФН преди вписването им в Търговския регистър.

Според КФН обаче към настоящия момент няма лица, които да са одобрени за управители на ИП Цитадела кепитъл мениджмънт ООД, както и за лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на инвестиционния посредник.

„Към настоящия момент дружеството няма назначени служители, които имат право да сключват договори с клиенти, да приемат и/или да изпълняват нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти от името на клиенти и да предоставят инвестиционни консултации. Също така ИП Цитадела кепитъл мениджмънт ООД няма назначени ръководител и служители в отдела за вътрешен контрол“, пише още в съобщението на КФН.

Регулаторът заключава, че Цитадела кепитъл мениджмънт е в невъзможност да осъществява дейността си като инвестиционен посредник.

Освен това КФН информира потенциалните инвеститори и потребителите в интернет, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с OneCoin не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари.

„Към настоящия момент OneCoin или други виртуални валути не са признати и не се третират като финансов инструмент по смисъла на ЗПФИ и спрямо тях не следва да се прилагат изискванията на ЗПФИ“, посочват от КФН.

От там предупреждават потенциалните инвеститори и потребители, че инвестицията в такива „криптовалути”, които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск.

„При изпадане в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност, лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите“, добавят от КФН в своето съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още