IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на биткойна - разделено на две?

Нова версия на софуера на виртуалната валута предизиква смут сред биткойн обществото

17:57 | 18.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Скандал около промяната на софтуера, който произвежда биткойни, може да раздели общността около виртуалната валута на две, коментира ВВС, базирайки се на информация от разработчици.

Новата версия Bitcoin XT в момента е силно препоръчвана от главния изследовател на валутата Гевин Андресен.

Нейният разработчик, Майк Хърн, казва, че приемането ѝ е от съществено значение за гарантирането, че валутата може да се справи с нарастващото търсене.

Много групи обаче, включително множество "миньори" на биткойни в Китай, се противопоставят на версията XT, която би намалила контрола на разработчиците върху валутата.

Блокверигата (blockchain) на биткойните – цифровите следи за всички сделки, направени с валутата, в момента се състои от блокове от 1 МВ. Bitcoin XT ще позволи тези блокове да достигнат до 8 МВ.

Това обаче ще означава, че ХТ няма да бъде съвместима със съществуващия софтуер за биткойни, създавайки, според критиците, две отделни валути и намалявайки доверието и към двете.

Хърн заяви за ВВС, че реакциите на биткойн обществото към представянето на софтуера за ХТ версията през уикенда са били смесени, но има някои окуражителни признаци.

„Броят на хората, използващи софтуера, се повиши от 0 до 10% от мрежата за 72 часа, което е много добре“, казва той.

Много обаче са недоволни от това, че главните разработчици на Bitcoin са разединени в мнението си дали Bitcoin XT е правилният избор за бъдещето на валутата.

Част от големите китайски минни групи, например, казват, че ще използват новия софтуер, само ако той се приеме единодушно от основния екип.

Хърн заяви, че е решил да постави въпроса на дневен ред, за да се преодолее безизходицата.

„Ако се вгледате в хората, работещи върху Bitcoin, те говорят за консенсус през цялото време, но ако ги попитате какво имат предвид, не могат да ви отговорят“, казва той. „Няма консенсус върху това какво означава консенсус“.

Хърн признава обаче, че по-малкият контрол на разработчиците надХТ ще означава разделянето на валутата за втори път, ако те не са доволни от бъдещите решения.

„Ако излезем извън релси и правим неща, които не са от най-добрия интерес за общността, тогава решението отново е разцепване“, казва той.

Според д-р Вили Лехдонвирта от Oxford Internet Institute приемането на Bitcoin XT ще означава, че „гаранциите общността да бъде чута, ще бъдат много по-малко“.

„Тези алгоритми са направени от хора и който ги пише, има контрол върху системата“, казва той за ВВС.

Лехдонвирта добавя, че увеличеният размер на блока потенциално може да направи биткойна по-трудно достъпен.

„Свалянето на цялата блокверига вече представлява такова усилие, че повечето хора избират да не използват биткойн на компютрите си“, казва той. „Това може да влоши проблема още повече“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още