IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН препоръча на БФБ да промени правилата за изчисляване на SOFIX

Целта е повишаване на тяхната прозрачност и недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност

12:13 | 17.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) препоръча на БФБ – София в кратък срок да започне процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Това е резултатът от извършената проверка на КФН, започнала след разследване на Investor.bg, което разкри, че начинът, по който бе ребалансиран основният индекс SOFIX в края на миналата седмица, е неправилен или най-малкото нелогичен. 

Комисията констатира, че правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флоут капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публичното дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (Търговски регистър, Централен депозитар).

От друга страна, критерият за ликвидност също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години, посочват от КФН.

В резултат на това, прилагайки правилата, може да се достигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции.

В понеделник разследване на Investor.bg показа, че поради странно отчитане на реалния брой акции на Еврхолд България АД Съветът на директорите на БФБ-София го включва в SOFIX от 20 март 2017 г. със свое решение от 10 март (петък). При изчисленията са използвани както грешен брой акции (212 млн. за Еврохолд), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%). 

Сумарната грешка е за над 60% и вместо пазарна стойност на фрий-флоута от под 20 млн. лв. за Еврохолд България на 1 март, според БФБ-София той достига над 32 млн. лв. От своя страна това води до няколко странни ефекта.

Първо - Индустриален холдинг България АД отпада от SOFIX. Второ - фондовете, следващи SOFIX, ще бъдат принудени да продават акциите си в Индустриален холдинг България АД. На трето място - те ще бъдат принудени да купуват акции от Еврохолд, а освен това при следващото ребалансиране през септември 2017 г. вероятно ще трябва да правят обратното - да продават акции на "Еврохолд" и да купуват такива на "Индустриален холдинг България".

Въпреки всичко БФБ-София застана зад решението си за включване на Еврохолд в индекса, като се защити с международна практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още