IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсаторните инструменти се увеличават с 22 млн. лв. номинал за полугодието

При ПКБ има нетно намаление с 2,2 млн. лв., но при компенсаторните записи нетното увеличение е с 23,9 млн. лв.

09:09 | 15.07.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Компенсаторните инструменти се увеличават с 22 млн. лв. номинал за полугодието

Компенсаторните инструменти в обращение се увеличават нетно с 21,7 млн. лв. номинал през първото полугодие на 2015 г. до 443,4 млн. лв. номинал в края на юни, показват изчисления на Investor.bg на база данни на Централен депозитар.

За периода са издадени нови книжа за 24,6 млн. лв. номинал и са занулени 2,93 млн. лв. номинал, след плащания към държавата.

При ПКБ (поименните компенсационни бонове) новоиздадените са за едва 0,27 млн. лв. номинал, занулените са 2,5 млн. лв. и нетното намаление е с 2,23 млн. лв. номинал до 252,4 млн. лв. в края на полугодието. Вероятно плащанията са били за покупка на т. нар. стопански дворове, но няма детайлна информация.

Държавна земеделска земя вече може да се купува и с компенсаторни записи (КЗ) и жилищни компенсаторни записи (ЖКЗ), а не както до 2014 г. само с поименни компенсационни бонове (ПКБ), гласят промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Явно обаче стопанските дворове или стари търгове за земя са причина за използването на ПКБ.

Цената на ПКБ е около 0,6-0,62 лв. за 1 лв. номинал, спрямо цена около 0,4-0,44 лв. за жилищните компенсаторни записи и компенсаторните записи.

При компенсаторните записи има новоиздадени книжа за 24,2 млн. лв. номинал за първото полугодие на 2015 г., за плащания към държавата са използвани 0,34 млн. лв. и нетното увеличение е с 23,9 млн. лв. номинал до 153,6 млн. лв. номинал в обращение.

Жилищните компенсаторни записи се увеличават незначително, или със 0,134 млн. лв. номинал, а за плащания към държавата са използвани 0,09 млн. лв., като нетното увеличение е с 0,05 млн. лв. номинал до 37,5 млн. лв. номинал в обращение в края на периода.

Промяна има и при жилищните компенсаторни записи от лихвоточки, които се увеличават с 24,2 млн. лв. номинал, няма използвани за плащания и нетното увеличение е с 24,2 млн. лв. до 640,6 млн. лв. номинал в обращение в края на полугодието.

Компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи се приемат за плащане на лихви по ЗУНК. В момента жилищните компенсаторни записи от лихвоточки нямат приложно поле.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава под 100 лв. номинал поименни компенсационни бонове.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Blackhat
преди 8 години
Реално компенсаторките на правоимащи обявени за продажба на борсата са доста малко..Другото са оферти на тея дето изкупиха пакета на чуждия фонд на 20стотинки .. Corner the market
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Blackhat
преди 8 години
Според мен повечето сделки със ПКБ са между свързани фирми ..ама няма КФН да разследва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още