IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК е одобрила концентрацията между Софарма и Медика

Производството за разрешаване на концентрация бе образувано на 28 януари

15:24 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК е одобрила концентрацията между Софарма и Медика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила придобиването на дял в Медика АД от Софарма АД. Регулаторът е взел публикуваното днес решение на 11 март, след като производството за разрешаване на концентрация бе образувано на 28 януари.

На 5 март Софарма закупи от Доверие Капитал АД (дъщерно на Доверие Обединен Холдинг) 605 00 акции (6,01% от капитала) на Медика АД, с което делът й достигна 30,42%, а този на Доверие Капитал спаднаа до 65,07%. На 10 март Доверие Капитал продаде още 250 000 акции от капитала на Медика АД, или 2,48%, като делът му спадна до 62,58%.

Анализирано е било въздействието на сделката върху пазара на лекарства, предназначени за хуманната медицина (подпазар твърди перорални лекарствени продукти) на територията на България.

От Софарма са заявили, че е възможно и вероятно след провеждане на търговото предложение и в зависимост от резултатите му на един по-късен етап да се пристъпи и към преобразуване на „Медика" АД чрез вливането му в „Софарма“ АД. Aко бъде разрешено от КФН, това може да се случи в рамките на период от три до пет години. 

Засега обаче „Софарма“ АД не планира промени по отношение на фирменото наименование и търговската марка „Медика“, като придобитото дружество ще продължи да произвежда под собствената си марка включените в портфолиото  му медицински изделия, лечебни шампоани, хранителни добавки, разрешените за употреба лекарствени форми. Освен това съгласно сключен петгодишен договор за изработка му е възложено да изработва по поръчка на „Софарма“ АД предназначени за износ продукти, за които компанията има разрешение за употреба. 

Около 20 предприятия-производители, участници на българския лекарствен пазар, формират над 64% от реализацията на медикаменти в страната, става ясно от анализа на КЗК. Сред тях по-важно място имат Novartis, Actavis, GlaxoSmithKline, Roche, Sanоfi Aventis, Astra Zeneca, Servier,  Pfizer, Bayer и др. Според анализа на ведомството концентрацията няма да навреди на конкуренцията.

Местни производители са „Ветпром" АД, „Чайкафарма" АД, „Фармацевтични заводи Милве“ АД, „Адифарм“ ЕАД и др., чиито дял в последните години намалява за сметка на дела на продуктите на чуждестранните компании - не само мултинационални фармацевтични, но и генерични компании (от Турция, Индия, някои арабски държави; от Европа, вкл. Gedeon Richter, Egis, Polfa, LEK, KRKA, Stada, Braun).

Лекарствата на мултинационалните компании, вкл. Pharmacia&Upjohn, Eli Lilly, Glaxo SmithKline, Knoll, Merck Sharp&Dohme, Novartis, AstraZeneca, Solvay заемат съществена част от националния фармацевтичен пазар, разчитайки на авторитета на фирмата и на разгърнати промоционни дейности чрез персонала за маркетинг и дистрибуция, т. нар. „медицински представители“, покриващи медицинските заведения в страната.

Генеричните чуждестранни компании са преки конкуренти на българските производители, като конкуренцията е предимно ценова, но и те все повече се фокусират върху силни рекламни кампании и присъствие по места, поясняват още от КЗК. 

Основните търговски дейности на "Софарма" са производство на медикаменти и химико-фармацевтични препарати, търговия в страната и чужбина, научно-изследователска дейност в областта на фитохимията, химията и фармацията.

"Медика" произвежда медицински изделия, лекарства и хранителни добавки. Също така извършва търговия, научно-изследователска, инвеститорска и строителни дейности.

 

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още