IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат навлиза на нови пазари с прогноза за трикратен ръст на EBITDA до 2021 г.

Компанията очаква най-силен растеж в Африка в следващите 5-10 години

16:48 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Продуктова диверсификация и фокус върху рециклирането. Такава инвестиционна политика ще следва българският производител на литиево-йонни батерии Монбат през следващите пет години.

По време на среща с инвеститори и медии ръководството на компанията прогнозира удвояване на продажбите и увеличение на EBITDA три пъти от 22,5 до 68,9 млн. евро до 2021 г.

„Растем агресивно в последните пет години, но общият период на растеж е по-дълъг, което ни дава възможност да разширим мащаба“, коментира изпълнителният директор на групата Петър Бозаджиев.  

Икономическата група фокусира маркетинговата си експанзия основно в Африка, Русия и Украйна чрез ускорено проникване на тези стратегически пазари.

В какво ще инвестира Монбат в следващите пет години

„Очаква се най-големият растеж в следващите 5-10 години да бъде Африка. Там няма да дойдат електрически автомобили, така че ще компенсираме случващото се в Европа с инвестиции в Африка“, посочи Атанас Бобоков, председател на Борда на директорите на Монбат АД.

Компанията планира да придобие ASSAD, Тунис, която постига високо рентабилни резултати с прогноза за EBITDA за 2017 г. в размер на 7,4 млн. евро и оборот от 39,8 млн. евро. Компанията притежава производствени мощности в Тунис и Алжир с капацитет от 1,5 млн. батерии и рециклиращи мощности в Тунис, както и още 12 филиала в Африка.

Монбат ще купи и Piombifera Italiana, рециклиращ завод, един от най-големите три завода в Италия. Той ще работи от януари след предвидена модернизация. „С нея ще имаме достатъчно суровина и ще можем на 100% да натоварим рециклиращите мощности“, обясни Бобоков.

По думите му италианската компания е атрактивна за Монбат заради разположението си в богат на скрап на батерии район и сигурната си пазарна позиция. Дружеството има лиценз до 2027 г. Част е от международната организация на рециклиращи компании COBAT, което осигурява право на солидна годишна квота батерии на скрап.

В сферата на литиево-йонните батерии попада придобиването на двете  германски компании Gaia и EAS, които Бобоков определи като „бизнесът на бъдещето“.

GAIA Akkumulatorenwerke GmbH е основана през 1996 г. и е една от водещите германски компании за литиево-йонна технология, специализирана в широкоформатните клетки и батерии. През 2004 г. компанията започва производството на клетки и батерии с висока мощност и изискващо високо енергиен източник приложение. Пример са първите литиево-йонни стартерни батерии за Porsche, батерии за прототипите на хибридни електрически транспортни средства, както и батерии за прототипи на хибридни товарни автомобили и автобуси за европейски и американски клиенти.

През 2009 година клетките на Gaia са квалифицирани като годни за употреба в космоса от НАСА и от Руската космическа агенция. През 2010 г. е доставена най-голямата за времето си литиево-йонна батерия за морско приложение с капацитет 1.2 MWh. Във времето са инвестирани над 60 млн. евро в развойна дейност, развитие на продуктите и изграждане на производствени мощности.

EAS Germany GmbH е създадена през 2011 г. като джойнт венчър между GAIA Akkumulatorenwerke GmbH и Enersys/Hawker GmbH. Основната дейност на компанията е производство на клетки и развитие на технологията за висококачествени, широко-цилиндрови и клетки за хибридно електрическо задвижване с висока мощност за приложение при влакове, тежкотоварни индустриални превозни средства, както и в областта на отбраната.

Компанията ще инвестира още в допълнителен рециклиращ процес за преработка и добиване на калай и антимон, което ще осигури ефективност.

Ръководството на Монбат не посочва точната цена, която ще плати за направените инвестиции. „Инвестицията спрямо това, което сме придобили, е много адекватна. Тя е в пъти, което ще бъде потвърдено с цифри по-късно“, коментира Бозаджиев.  

Той отбеляза още, че хеджирането е основна причина за стабилността на Монбат при скок в цената на оловото миналата година.

„Целият бизнес се диктува от цената на оловото на Лондонската стокова борса, тъй като 80% от материала в нашите продукти е олово. Всички в индустрията в Европа пострадаха, но нашият глобален резултат не. Силата на Монбат е да пази резултата в сложни конюнктурни ситуации чрез с мощно рециклиране и обезпечаване на суровини. Стагнацията от първото полугодие се връща като махало в търсенето в момента. Именно инвестициите на Монбат в рециклирането помогнаха да не бъдем накърнени при тежки конюнктурни обстоятелства“, обясни Бозаджиев.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още