IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ялъмов: Планираме да вложим 2 млн. лв. в 68 малки покривни соларни проекти

Стойността на инвестицията на покрив от 50 кв. м е около 15 хил. евро и целта на Капман Грийн Енерджи Фонд е да финансира подобни по размер проекти

08:25 | 25.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николай Ялъмов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Николай Ялъмов. Снимка: Личен архив

Николай Ялъмов е председател на борда на директорите на Финансова Група Капман. Професионалната му кариера започва преди 18 години във финансова къща Евър, където работи като брокер на Forex пазара, след което се присъединява към екипа на инвестиционен посредник Капман.

През 2001 г. той поема поста изпълнителен директор на посредника. Под негово ръководство активностите на компанията се разширяват като се учредяват няколко нови дружества, фокусиращи дейността си на капиталовия пазар.

Към момента Финансова група Капман се състои от седем компании – инвестиционен посредник, управляващо дружество, три взаимни фонда, консултантско дружество и фонд за инвестиции във възобновяеми енергийни източници - Капман Грийн Енерджи Фонд АД.

Наскоро фондът получи от КФН потвърждение на проспекта си за увеличение на капитала и през месец май се очаква то да бъде реализирано.


- Г-н Ялъмов, проспектът за увеличение на капитала на Капман Грийн Енерджи Фонд АД с максимален размер 2 млн. лв. бе одобрен в края на март тази година. Какъв е минималният размер за успех на увеличението?

Поради факта, че състоянието на българския фондов пазар не е цветущо, т.е ние не наблюдаваме на борсата голям брой инвеститори със свободни средства за инвестиране, сумата по това увеличение на капитала на Капман Грийн Енерджи Фонд АД е заложена сравнително консервативно – до 2 млн. лв. Като минимална сума за успешно реализиране на увеличението сме определили прага от 250 000 лв.

От друга страна имаме очаквания за сериозен инвеститорски интерес по няколко причини. Първо, защото соларните проекти са във фокуса на много инвеститори, с които сме провели разговори, и второ, поради факта, че инсталациите върху покриви тепърва ще се развиват в България. Считаме, че секторът има много голямо поле за развитие у нас.

Не изключваме възможността много скоро след приключването на това увеличение Капман Грийн Енерджи Фонд АД да пристъпи към ново много по-голямо такова.

- Кои ще са инвеститорите в увеличението - има ли осигурени, или ще се търсят тепърва?

Провели сме разговори с широк кръг от институционални и индивидуални инвеститори. На срещите, които проведохме, ни бяха задавани много уточняващи и компетентни въпроси, ясно показващи големия интерес и осведоменост по темата на потенциалните инвеститори. В същото време увеличението ще бъде реализирано чрез продажба на права и всеки би могъл да закупи от тях.

- Сегашните основни акционери ще загубят ли контрол над дружеството?

В случай, че увеличението на капитала бъде изкупено изцяло от инвеститори на фондовата борса, досегашните акционери ще притежават миноритарен дял в бъдещия общ капитал на дружеството. От друга страна, те ще продължат да упражняват оперативния контрол на дейността му с клауза за управление, което гарантира на инвеститорите завършване на обявените инвестиционни намерения и запазване на общия му профил.

- Разкажете повече за проекта за соларни панели, върху наети покривни повърхности. Къде са покривите, какъв е наемът им на кв. м, за колко ще бъде инвестицията, до кога ще бъде реализирана?

Основният фокус на инвестиране  на средствата от това увеличение на капитала ще бъде изграждането на малки покривни соларни инсталации до 30 kW. Заложили сме две разновидности на инвестиция в проектите. При първия подход Капман Грийн Енерджи Фонд АД ще наема покривните площи, ще изгражда със свои средства инсталациите и ще експлоатира в последствие изграденото. Във втория вариант дъщерното дружество на фонда – Капман Солар Инвест ЕООД, ще предоставя лизингово финансиране на желаещите да поставят соларни инсталации върху покривите си. Очакваме към тези два варианта да има интерес от наши клиенти от цялата страна.

Заложената възвръщаемост на инвестициите е около 9 % годишно при положение, че спрямо сега действащото законодателство преференциалната цена на изкупуване на енергията е гарантирана за период от 20 години и се фиксира към момента на присъединяване на инсталацията към електро-преносната мрежа.

- Бихте ли ни дали конкретен пример за реализация на един проект?

Като модел, който може да послужи за пример на едно домакинство ние сме разработили следното остойностяване. Приемаме, че за една еднофамилна къща използваемата площ на покрива за подобна инсталация е около 50 кв.м. По сегашните технологии това означава, че там може да се инсталира инсталация с около 8 kW мощност. Цялата инвестиция по тази инсталация е на стойност около 15 000 евро. При лизингово финансиране Капман Солар Инвест ЕООД изисква от собственика минимум 30% самоучастие, което означава, че той трябва да осигури сума около 4 500 евро, а дружеството осигурява остатъка.

След реализиране на инвестицията, инсталацията започва да генерира приход от производството на електроенергия, с който приход за около 7 години се изплаща задължението по финансиране. По нашите разчети за още 2 години собственика възвръща самоучастието си и в рамките на следващите 11 години той получава приход от производството на електроенергия от порядъка на 5 500 лева годишно.

- Защо се насочвате към проекти с мощност до 30 kW?

След промените в законодателството, и по-специално в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ЗВЕИ), бяха въведени редица ограничения за строителството на соларни инсталации върху земеделски земи. От една страна е забранено изграждането им върху земеделска земя до четвърта категория, а за останалите категории режимът за узаконяване и присъединяване към електро-преносната мрежа е крайно сложен и свързан с много рискове. От друга страна всички тези спънки в новото законодателство бяха премахнати за инсталации до 30 kW, изградени на жилищни сгради и до 200 kW върху промишлени. Още повече, че покривните инсталации се изграждат там където е и основната консумация на електроенергия, което им дава предимство. В допълнение покривните инсталации получават допълнителен стимул от държавата – най-високи преференциални цени за изкупуване на произведената електроенергия.

Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Влагането на пари в соларни инсталации е лудост :). Те работят най добре, когато има най-малко нужда от тях :). Но за да разбереш това трябва да си инженер, а не икономист, адвокат или политик!А и колеги не слагайте логата на политически партии за аватари де - освен че е грозно показва и фанатизъм някакъв! А Бог е казал не си издигай кумири и вярвай само в мен! Не се ли отвратихте от политиците ни вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Черкезов
преди 12 години
Този се чудя защо го търпят още. Преди години разказваше че ще стават най-големия зелен фонд в югоизточна Европа. Мой партньори са ходили при него преди години с предложения да подкрепят създаването на проекти и реализирането им чрез частни инвеститори или банки, и той им е казал че няма да има банки и инвеститори които да финансират подобни проекти. А истината е че някой компании направиха много пари, а и в момента западни частни кредитори и банки кредитират на 100% подобни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още