IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ялъмов: Планираме да вложим 2 млн. лв. в 68 малки покривни соларни проекти

Стойността на инвестицията на покрив от 50 кв. м е около 15 хил. евро и целта на Капман Грийн Енерджи Фонд е да финансира подобни по размер проекти

08:25 | 25.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николай Ялъмов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Николай Ялъмов. Снимка: Личен архив

- Каква част от привлечените средства ще бъдат инвестирани в дъщерното дружество и защо?

За да можем да реализираме двата типа финансиране е необходимо да регистрираме дъщерното дружество Капман Солар Инвест ЕООД като лизингово дружество. По този начин в случаите, когато се наема покривно пространство проектът ще бъде реализиран от Капман Грийн Енерджи Фонд АД, а когато предоставяме финансиране под формата на лизинг, това ще става чрез дъщерното дружество. Заложили сме сегашното увеличение на капитала на фонда да бъде разделено на две равни части, като едната от тях ще бъде предоставена на Капман Солар Инвест ЕООД.

- Колко проекта очаквате да финансира Капман Грийн Енерджи Фонд АД, каква е максималната сума, за която може да се кандидатства и всеки ли може да участва?

В проспекта по увеличение на емисията сме заложили условен брой – 68 проекта, от които 40 чрез дъщерното дружество под формата на лизинг и 28 директно като собствена инвестиция. В действителност обаче е възможно да се получи разминаване с броя реализирани проекти поради факта, че всеки отделен покрив има специфична полезна площ за подобни инсталации и тя ще бъде определяна за отделните проекти. След остойностяване на конкретната инвестиция ще бъдат договаряни и взаимоотношенията между фонда и собственика на покрива.

- Смятате ли да използвате подизпълнители при изграждането на покривни инсталации?

В момента имаме подписано предварително споразумение за партньорство с една от големите в Европа инженерингови компании -  Алпине Енерджи Остеррайх Гмбх. Договорката ни с тях е те да доставят и гарантират качеството на соларната техника, като в същото време нашите клиенти ще получават атрактивни цени. С това партньорство сме се опитали да гарантираме инвестираните средства и да не допуснем изпълнение на проект с некачествени соларни панели, лошо монтирани инсталации и други подобни.

- Планира ли Капман Грийн Енерджи Фонд АД да секюритизира вземанията си по финансов лизинг, чрез издаване на облигации?

В настоящия проспект по увеличението на капитала на Капман Грийн Енерджи Фонд АД сме описали, че не планираме издаването на облигационни емисии. Стремежът ни е да дадем на инвеститорите на БФБ-София АД един специализиран продукт, фокусиран върху инвестиции в зелена енергия с максимално широк профил на действие.

- Значи ли стартирането на соларния ви проект, че промените в закона за ВЕИ от пролетта на 2011 г. са работещи?

Приетият през 2011 г. закон за ВЕИ и последвалите промени от месец април тази година със сигурност регламентират доста по-ясно основните взаимоотношения в сферата на възобновяемите енергийни източници. Това ново законодателство се появи като функция на огромния интерес към изграждане на големи проекти и по-специално – големи соларни и вятърни паркове. Този огромен интерес доведе до проблеми заради неадаптираното ни законодателство. От друга страна, новото законодателство регламентира съществено предимство на малките проекти и нашата цел е да дадем възможност на инвеститорите да инвестират в този перспективен сектор, подлежащ тепърва на огромно развитие.

- Електроенергията от соларни паркове се изкупува най-скъпо, което я поставя в центъра на противниците на електроенергия от ВЕИ. Това притеснява ли ви?

Когато човек се загледа в световните тенденции ще установи, че всички обсъждани перспективи в света са свързани с производството на чиста енергия. Пътят, по който българското общество ще върви в бъдеще е този – все по-голямо производство на енергия от възобновяеми източници и оптимизиране на енергийната консумация. Намаляването на енергийното потребление от друга страна ще даде възможност на хората да си позволяват потреблението на чиста енергия, при което е логично тя да поевтинява. Всеки прогрес има своите противници.

- Може ли да участват етажни собствености (кооперации), както като наемодатели, така и като собственици на инсталации по вашия проект?

Проблемите при етажната собственост са основно два. Покривните пространства са обща част на сградата, притежание на всички собственици, върху които обичайно са поставени множество антени и други съоръжения. Рядко всички собственици без изключение ще постигнат единодушие за премахването им. Като втори сериозен проблем изниква въпроса след инсталиране на соларните панели на покрива как се ограничава достъпа на съсобствениците до покрива и кой носи отговорност в случай на щети върху инсталацията.

- Има ли средства от европроектите, които могат да бъдат в полза на изпълнението на соларните проекти. Имаше ли програма която поема до 30% от финансирането на малките соларни проекти, което допълнително ще направи проекта рентабилен?

По наша информация има единствено и само намерения на администрацията за подобни инициативи. Истинска работеща програма за финансиране на подобни проекти доколкото ни е известно не съществува.

Свързани компании:

КМ Грийн Енерджи Фонд АД(CGRN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Влагането на пари в соларни инсталации е лудост :). Те работят най добре, когато има най-малко нужда от тях :). Но за да разбереш това трябва да си инженер, а не икономист, адвокат или политик!А и колеги не слагайте логата на политически партии за аватари де - освен че е грозно показва и фанатизъм някакъв! А Бог е казал не си издигай кумири и вярвай само в мен! Не се ли отвратихте от политиците ни вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Черкезов
преди 12 години
Този се чудя защо го търпят още. Преди години разказваше че ще стават най-големия зелен фонд в югоизточна Европа. Мой партньори са ходили при него преди години с предложения да подкрепят създаването на проекти и реализирането им чрез частни инвеститори или банки, и той им е казал че няма да има банки и инвеститори които да финансират подобни проекти. А истината е че някой компании направиха много пари, а и в момента западни частни кредитори и банки кредитират на 100% подобни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още