IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите параметри по продажбата на ТБ „Виктория“ ще са ясни на 16 март

Промяната е свързана с подобряването на капиталовите показатели на банката и привличането на по-голям инвеститорски интерес

20:15 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Новите параметри по продажбата на ТБ „Виктория“ ще са ясни на 16 март

Консултантът по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД – одиторската компания АФА ООД, ще публикува на 16 март актуализиран маркетингов документ относно процедурата след положителни промени в капиталовите показатели на банката. Промяната е свързана с привличането на по-голям инвеститорски интерес.

За това съобщават синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), която притежава 100% от ТБ „Виктория“. Те ще разпространят актуализирания документ, както и съпроводителното писмо към него, които ще бъдат публикувани и в сайта на ТБ „Виктория“, КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Припомняме, че през декември 2015 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките разреши на синдиците на КТБ да задвижат продажбата на 100% от капитала на дъщерната на КТБ ТБ „Виктория“ ЕАД заедно с всички вземания на КТБ от банката.

В изпълнение на това решение наетият консултант по продажбата – АФА ООД, подготви през декември 2015 г. и изпрати до потенциален кръг инвеститори маркетингов документ с цел идентифициране на инвеститорски интерес към продажбата и подаване на писма за интерес.

В хода на процедурата по продажбата през февруари 2016 г. настъпиха съществени положителни промени в капиталовите показатели на ТБ „Виктория“ в резултат от замяна на инструментите от допълнителния капитал от първи ред и от капитала от втори ред с инструмент в базовия собствен капитал от първи ред, гласи прессъобщението на синдиците на КТБ.

Тези промени имат директен ефект върху информацията, посочена от консултанта по продажбата в изготвения от него и разпространен през декември 2015 г. маркетингов документ.

Необходимостта от актуализиране на маркетинговия документ и неговото адресиране до по-широк кръг потенциални  инвеститори е свързана с нуждата от отразяване на актуалното състояние на банката, като същевременно се цели запазване прозрачността на процедурата по продажбата.

Към 31 декември 2014 г. базовият собствен капитал от първи ред (CET1) на ТБ „Виктория“ е 10,81% при изискуем 4,5%. Капиталът от първи ред (Т1) е 15,59% при минимум от 6%, а общата капиталова адекватност е 25,24% при изискуеми 8 на сто, показва одитираният финансов отчет на банката за 2014 г., публикуван в Търговския регистър в началото на февруари 2016 г. Общият размер на посочените буфери е 9,8 млн. лв., а излишъкът на CET1 е 1,4 млн. лв.

През 2015 г. портфейлът и балансът на банката претърпяха значителни промени. Към 31 декември 2015 г. капиталът на банката остава 92,091 млн. лв., но активите й намаляват с 14,3% до 166,9 млн. лв.

26-ата по размер на активите банка на местния пазари изпрати и 2015 г. със загуба в размер на 9,3 млн. лв., показват надзорните отчети на Българска народна банка, които обаче не съдържат подробна информация за отношенията на капиталова адекватност, за да може да се направи сравнение с последните налични данни, чрез които да се оцени актуалното състояние по тези показатели.

Според Bloomberg интерес към ТБ „Виктория“ са проявили Инвестбанк и консорциум около застрахователната компания Лев Инс, в който участват базираната във Виена финансова компания Kerbler Holding и българската Агро резерв.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още