IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТБ "Виктория" отваря врати със 160 млн. лв. ликвидни средства

Банката ще оптимизира дейността си, за да привлече подходящ инвеститорски интерес

16:21 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
ТБ "Виктория" отваря врати със 160 млн. лв. ликвидни средства

Търговска банка „Виктория” ЕАД вече разполага с ликвидни средства за 160 млн. лв., но се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци. За това информират от Българска народна банка (БНБ) само ден преди трезорът да започне да обслужва вложителите без ограничения.

Банката разполага с достатъчно средства, за да покрие изцяло размера на всички депозити на фирми и граждани – както гарантираните, така и негарантираните, съобщиха във вторник самите квестори на ТБ „Виктория” Христина Стамова и Божидар Аршинков. По данни на БНБ след поставянето на банката под специален надзор само защитените спестявания са за 55,1 млн. лв.

Допълнителни постъпления най-вероятно са постъпили и може би ще постъпват, след като завършат процедурите по продажбата на част от кредитния портфейл на трезора.

На 15 декември (понеделник) квесторите ще проведат Общо събрание на акционерите. На него ще бъде предложено да се промени Уставът на банката, като от двустепенна се премине към едностепенна система на управление, и да бъде избран нов петчленен Съвет на директорите.

Предложенията за членове на СД са Красимир Жилов, който е бил във висшия мениджмънт на Тексим Банк, Галя Димитрова, която е била в управителното тяло на Алианц Банк, Божидар Аршинков, който е един от квесторите на ТБ „Виктория”, Eвгения Стоянова, която е била в Алфа Банк, и Бойка Василева, която бе член на УС на Емпорики Банк, преди да бъде закупена от Креди Агрикол България (сегашната ТБ „Виктория“).

Според БНБ този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати.

В точката за избор на външен одитор на банката се предлага да бъде избрана одиторската компания „Ърнст и Янг одит” ООД, която е заверявала отчетите на ТБ „Виктория” до края на 2013 г.

Припомняме, че на 23 декември ще приключи специалният надзор на банката, след което може да се търси привличане на подходящ инвеститорски интерес.

„Разполагайки с ликвидност от около 50% от активите и над 100% от привлечените от фирми и граждани средства, новият екип на банката ще може при възстановяване на доверието на клиентите да подготви и реализира необходимите мерки за оптимизиране на нейната структура с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес“, пише още в прессъобщението на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още