IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Депозитите от КТБ не отиват към други финансови инструменти

Налице е трайно намаление на лихвените нива по депозитите и кредитите, смята анализаторът

18:24 | 09.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Богданов: Депозитите от КТБ не отиват към други финансови инструменти

Започналото изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) не промени парите в обращение, а и не виждаме пренасочване на средства към други финансови инструменти, като например взаимни фондове или пък към пазара на недвижимите имоти. Това мнение изрази Лъчезар Богданов, който е управляващ съдружник в Industry Watch, по време на Третия международен икономически форум, организирана от сп. „Мениджър“. 

„Депозитите растат през есента спрямо обема през миналата година“, коментира още икономистът.  

Богданов заяви още, че е налице трайно намаление на лихвените нива по депозитите и кредитите, като средно за една година ставките са спаднали с по 1 процентен пункт. Но според него цената на ресурса не е важна, а достъпността му.

„Важно е колко хора биха искали да получат кредит и какво биха искали да направят с него. През последните 18-24 месеца домакинствата получават константна величина потребителски и жилищни кредити, т.е. няма нито спад, нито ръст. Въпросът е - търсене или предлагане няма? Най-вероятно и двете“, заяви Богданов.

По негови думи ресурсът, който стои в банковата система, най-вероятно няма да се пренасочи към частния сектор, а към държавата посредством вътрешните емисии на дълг, който правителството получава на ниска цена.

„Банковият сектор е изправен пред предизвикателството да финансира бизнес проекти при наличието на доста проблемни кредити в балансите си. Кредитирането с инвестиционна цел няма как да се увеличи, докато не се изчистят проблемните кредити“, продължи тезата си Богданов. „Бизнеси, които са свръхзадлъжнели, които не са конкурентоспособни, няма как да имат достъп до свеж капитал“.

Икономистът засегна и темата за рисковите премии, които се добавят към цената на кредитния ресурс. Според него във всеки кредит има такса „съдебна система“, касаеща неизпълнението по договори, връщането на заемите и всички други правни процедури, свързани с договорите за кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
до 8 Много добре казано+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
kristofer51
преди 9 години
Не си съвсем прав redcretin ...!!! Погледни обема на депозитите в търговските банки към днешна дата,сравни го с този през юли т.г. и ще разбереш ,че парите са си тука в БГ...само дето "климата" го няма...Кухавелите политиканстващи в страдата на "съединението" прекрасно разбират практическото приложение на термина "клептомания"...но от икономически и финансов инструментариум за вдигането на икономиката и бъкел не отбират...Затова интуитивно отхвърлят и не приемат предложенията от експертите цитирани от hipatiga.....Истината е *** народ ....няма държава...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
mick
преди 9 години
"Въпросът е - търсене или предлагане няма?"Винаги има търсене, всичко обаче зависи от цената. Ако цената е висока, търсенето спира. Ако цената е достатъчно атрактивна - търсене има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Ами когато ,мачкаха кредитополучателите си и увеличаваха лихвите ,как може да очакват да има ръст в кредитирането ...С ГПР 15-18 % как искат да лекуват кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Налице е трайно намаление на лихвените нива по депозитите и кредитите...Тук изобщо не съм съгласен, особено за втората част отнасяща се за кредитите.Предстои взематнето на 9 млрд. лева заем тук са възможни 2 пътя:1. Дръпване всички свободни средства в родната ни банкова система и причиняване на глад на ликвидност и затваряне на порочен кръг, при което банките гарантират за държавата и държавата за тях. Покупката на толкова много ДЦК е рисково за родните банки, ще влоши качеството на кредитните им портфейли, защото държавата България е доказано най-лошия платец на данъци/осигуровки както и на дългове към кредитори. Това ще доведе до ръст на лихвите по кредидите.2. Ползване услугите на чужди банки, но тук лихвите ще бъдат по-високи от тези предложени от родните банкери и така външния дълг ще нарасне сериозно. В същетание с липсата на икономически растеж кредитния ни рейтинг ще тръгне надолу и от там лихвите по обслужването му ще нараснат значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
hipatiga
преди 9 години
И при спасяването и при фалирането на КТБ разходи за бюджета ще има.Г-н Богданов изобщо нямаше нужда от разходи.Почти 4 млд.лв. ще се похарчат за да бъде наказан Цв.Василев заради Костинброд и да се прикрият далаверите в Булгартабак,където вършее ДПС.Като казвам,че нямаше нужда да се харчат пари имам предвид следното.Какво пречеше да се отделят пасивите на КТБ и да се обслужват текущите транзакции.Квесторът,който е мой студент прие и потвърди моята информация - през последните две години на всеки 100 лв. постъпващи КТБ, депозантите са изтегляли 1 лв.Пазбира се ,администратора трябва да обяви публично запазването на договорените лихви по депозитите.Към днешна дата активите са изгубили 86% от своята стойност,Предстои да бъдат разграбени..Ето,тези простички неща ги казаха - Хр.Вучева,Кольо Парамов,Гарабед Минасян и в детайли Муравей Радев.Жална и майка на България.И всичко това, ББ да накаже Цв.Василев заради Костинброд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
Парите няма да останат в БГ - и е логично, и е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
А гладните АНИта, дето сънуват дъжд при недвижимите имоти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
E как бе Богданов? Оня ден инвестора каза Софикс се покачи заради парите от КТБ, а ти сега видиш ли.. :DНедей ше размътъш мокрите сънища на гладните кокошки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още