IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 49 хил. от вложителите в КТБ вече имат достъп до депозитите си

Общата разпоредена сума вече е 1,879 млрд. лв

19:23 | 08.12.14 г. 1
Над 49 хил. от вложителите в КТБ вече имат достъп до депозитите си

С гарантираните си влогове вече са се разпоредили 49 100 от вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), показаха последните данни, публикувани на официалния сайт на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Разпоредената сума към 17:00 на 8 декември пък е в размер на 1,879 млрд. лв.

Изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз КТБ започна на 4 декември. Достъпът до влоговете, който е възможен в срок до пет години, става чрез 1 134 клона на девет търговски банки.

Припомняме, че гарантираните депозити са на около 255 000 вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лв.

Според инструкциите на ФГВБ гражданите и фирмите, които имат да получават гарантирани депозити, са разпределени между деветте банки на базата на последната цифра в своя единен граждански номер или БУЛСТАТ (за фирми).

Тези, при които тази цифра е нула, ще отиват в "Банка ДСК", тези с 1 са при ОББ, с 2 - при "Пощенска банка", с 3 - при "Райфайзенбанк България", с 4 - при "Алианц Банк България", с 5 и 6 - при "УниКредит Булбанк", със 7 - при Централна кооперативна банка, с 8 - при СИБАНК, а с 9 - при Първа инвестиционна банка. В ПИБ с влоговете си от КТБ ще могат да се разпореждат и чуждестранните юридически и физически лица.

За да може един гражданин да получи своя гарантиран влог, трябва да отиде в клона на банката, която му е определена като обслужваща, и да покаже личната си карта. Що се отнася до фирмите, лицата, които ги управляват и представляват, са длъжни да носят актуални удостоверения за регистрация по БУЛСТАТ.

При изплащането вложителите имат три възможности, с които да се разпоредят с гарантираните си лични пари в КТБ и със средствата на фирмите, които управляват. Те могат да ги оставят по сметката в банката, която им е разпределена от фонда, да открият там разплащателна сметка и да прехвърлят средства по сметките си в други банки, или да изтеглят парите си на каса.

В последните два случая обаче може да се наложи плащане на такса. Ако се осъществи само една трансакция през системата за разплащане "БИСЕРА", то тя ще е безплатна. Ако обаче преводът е през системата РИНГС, таксата възлиза на 12 лв. За всеки следващ превод след първия - независимо от платежната система, през която е направен, клиентът ще плаща такса според тарифата на обслужващата банка.

Що се отнася до тегленето на пари на каса - независимо от сумата, таксата е 3 лева, ако сумата е до 3 хил. лв. Ако в брой се изтеглят между 3 000 и 20 000 лв, таксата е 3 лв, плюс 0,2%, които се начисляват върху горницата над 3 000 лв. 

Според официалната информация на ФГВБ по-големи суми от 20 000 лв няма да могат да се теглят без предварителна заявка.

Припомняме, че в сряда финансовото министерство пласира успешно емисия 9-месечни сконтови ДЦК с номинал 400 млн. евро с падеж 5-и септември 2015 г. През миналата седмица МФ набра книжа за същата сума чрез едногодишна емисия.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
marto76
преди 9 години
Късметлии! И никой от тях не се сети да потърси отговорност на Цветан Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още