IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ набра половината от средствата за Фонда за гарантиране на влоговете

Министерството е пласирало ДЦК за 400 млн. евро при презаписване от над 3 пъти, днес предстои аукцион за същата сума

10:55 | 02.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ набра половината от средствата за Фонда за гарантиране на влоговете

Министерството на финансите е пласирало успешно емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 400 млн. евро и падеж 03.12.2015 година, съобщиха от ведомството. За днес е насрочен аукцион за продажбата на 9-месечни ДЦК за същата сума. 

С левовата равностойност на двете емисии от близо 1,565 млрд. лв. ще се осигури вътрешното финансиране за попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките(ФГВБ), оценяван на около 1,6 млрд. лв. До 4 декември кабинетът трябва да осигури въпросната сума, за да стартира и протече гладко процесът по изплащане на влоговете в КТБ. ФГВБ вече обяви, че депозитите ще се получават чрез 9 банки.

Вътрешната емисия е част от договорените чрез актуализацията на Бюджет 2014 г. заеми до 4,5 млрд. лв., които правителството ще може да набере до края на годината. Останалите към 3 млрд. лв. ще са външен заем за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на ФГВБ, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения вчера аукцион е 0,84%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,92%. Обемът на постъпилите поръчки е възлязъл на близо 1,230 млрд. евро, което съответства на коефициент на покритие в размер на 3,07 пъти.

Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците са закупили книжата, е била 99,16 за 100 евро номинал. 

Разпределението на инвеститорите на аукциона е както следва: банките придобиват 69,70% от книжата, пенсионните фондове 21,79%, застрахователните дружества 4,15%, договорни фондове и фондове за управление на активи 3,19%, а други инвеститори - 1,17%.

През октомври делът на държавния дълг като част от брутния вътрешен продукт намалява до 22,8%. За сравнение – през септември съотношението нарасна до 23,2 на сто. Тогава покачването се дължеше на вътрешните емисии. За 2015 г. МФ предвижда ръст на държавния дълг до 29,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира, че парите по проекта "Южен поток" е трябвало да минат през останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), за да "запълнят дупката" в нея."Южен поток има висока норма за печалба и част от парите трябваше да минат през КТБ.Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка", посочи банкерът в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ."Наличието на банка като КТБ, изкривяваше пазара. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, защото засмукваше хора в ТВ7 с бесни заплати, засмукваше политическия пазар. Правим директна връзка между двете и то дедуктивна. Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от "Южен поток" просто не дойдоха", заключи той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Melanisimeonova
преди 9 години
Напук на всчки глупости, които се изговориха от някои политици,страната ни май има средства за гарантирани влогове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А добре че ми каза! Ама много розово бе, освен това ще има дъжд от катран и камъни, нашествия от скакалци и ... да евреите са виновни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
По този повод "инвеститорите" бягат през глава очаквайки нулево потребление.Само хляб и то в сивия сектор ще се произвежда в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
Аз имам един въпрос относно новината.Първо се казва, че с 1.5 млрд. лв. вътрешен заем се осигуряват средства за недостига на средства във ФГВБ.После обаче се казва още, че: Останалите към 3 млрд. лв. ще са външен заем за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на ФГВБ, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа на банки.Е въпросът е, ако 1.5млрд.лв + 2 млрд.лв. се дават на ФГВБ, тогава дали във ФГВБ е имало някакви средства изобщо, след като на ФГВБ му трябват 3.5млрд.лв. общо за гарантираните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
amanotumnici
преди 9 години
Те ще ти дадат парите, а заемите, които са се нагласили да направят, този дълг ти ще го плащаш под формата на липса на здравеопазване, слабо образование, трагико-комични пенсии, смешни социални помощи ... с други думи - политика на мизерията, това е бъдещето, което малцина могат да осъзнаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
A така, дайте си ми парите вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още