IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: България избира четири банки за мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро

Това са чуждестранните Citi и НSBC и местните Societe Generale Експресбанк и УниКредит Булбанк, твърдят анонимни източници

10:28 | 26.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: България избира четири банки за мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро

България е избрала американската банка Citi, британската HSBC и местните Societe Generale Експресбанк и УниКредит Булбанк, които да предоставят мостово финансиране в размер на 1,3 млрд. евро, предава Ройтерс, като се позовава на две лица, запознати с процесите.

Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на Бюджет 2014 г., която позволява да се наберат допълнителни 4,5 млрд. лв. от пазарите с цел попълване на тазгодишния бюджетен дефицит и недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Близо 2 млрд. лв. от външното финансиране ще трябват, за да се изплатят всички гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка.

„Две чуждестранни и две местни банки са били избрани да предоставят мостово финансиране за 1,3 млрд. евро (1,6 млрд. долара)“, коментира пред агенцията анонимен източник от бранша.

От Министерството на финансите са отказали коментар и са заявили, че имената на банките ще станат известни, след като кабинетът ги одобри.

Около 19 банки изразиха интерес към предоставянето на кредит, който България ще рефинансира чрез емисия облигации през 2015 г.

Според втори анонимен източник аукционът ще се проведе през февруари или март догодина, в зависимост от пазарните условия.

Заемът ще увеличи държавния дълг на България до 28,4% от брутния вътрешен продукт тази година от 18%, колкото бе през 2013 г. Въпреки това страната остава една от държавите в рамките на ЕС с най-ниско ниво на дълга към БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Какъв конкурс ще им правят на банките ? Те банките им правят конкурс и никой не иска да дава, та за 1.3 милиарда мостов заем ще е и ще ги осигурят от друго място..което няма да стане разбира се. Дълговете ни уж малки а пари никой не иска да ни даде защото сме хубавци - пролетарски диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Е кво толкова се чудите за тия поръчки????....те това е то същността на прехода от диктатура на пролетариата към диктатура на "демократа"...какво по-реформаторско го искате???... ха да ви е честито...и дупе да ви е яко..баламурници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Не се коси! Схемата е проста - прибраха едни пари дето сега ще ни ги дадат като заем срещу лихва и така......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Лъско
преди 9 години
Абе ти да не се съмняваш във възможностите на младежа/черешаря?Той си има големи възможности младежа, като реши нещо заедно с другия младеж (Д.П.) и ето решението е готово. Само требе да се сберат на една маса пак и да го решат.Кви търгове, кви пет лева?Той, младежа вече си го е решил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
Началото на миналия век: банкера Атанас Буров пред Народното събрание - трибуната:- А сега кажете къде да вложим комисионното (от Държавния заем)...Сега Мафията си има държава.....!!!! Sic!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
Аз имам един *** въпрос. Значи, кабинета щял да съобщи имената на банките след като ги одобрял. Добре.А нещо като търг няма ли да има?Значи за ДЦК-та за къде по-малки суми правят търгове, за някакви мизерни обществени поръчки също има търгове и процедури, а тук за милиарди нови заеми ни търг, ни поръчка?Е как става тази работа? Харесали си 4 банки и си решили, ами къде остава защитата на интереса на народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още