IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: До края на 2015 г. БНБ ще инициира стрес тестове за българските банки

Гуверньорът на централната банка не изключва нови опити за удари върху сектора през следващата година

11:33 | 05.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Искров: До края на 2015 г. БНБ ще инициира стрес тестове за българските банки

До края на 2015 г. Българската народна банка (БНБ) възнамерява да инициира преглед на качеството на активите на цялата българска банкова система по подобие на стрес тестовете в еврозоната, извършени от Европейската централна банка тази година. Това каза гуверньорът на централната банка Иван Искров в четвъртък вечерта пред Асоциацията на банките в България по повод предстоящия Ден на банкера. По неговите думи тази година самата БНБ издържа един реален и много тежък стрес тест, касаещ нейната независимост.

„Доказахме как страната, бизнесът и обществото ни разполагат с една силна институция, на която могат да разчитат като опора на стабилността и за опазване на дългосрочния обществен интерес и която не се поддава на натиск и конюнктурни интереси“, коментира Искров в речта си, публикувана на сайта на БНБ.

„Банките заслужават поздравления за положителните резултати, които секторът постигна на фона на една твърде неблагоприятна пазарна, медийна и политическа среда през 2014 г.“, заявява той и определя отминаващата година като една от най-трудните за банковата система на България от времето на голямата криза през 1996-1997 г. досега.

Искров визира не само слабия икономически растеж, който се отразява негативно на кредитната активност, транспонирането на европейските директиви за капиталовите изисквания, но и събитията, които подложиха на изпитания самата устойчивост на банковата система, ефективността на БНБ и упражнявания досега банков надзор. Става дума за острата ликвидна атака срещу няколко банки в средата на годината и случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Казусът КТБ и правомощията на подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“

Гуверньорът на БНБ определя като „грешка на законодателството“ съсредоточаването на огромни права и отговорности на подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, който действа самостоятелно и независимо. БНБ ще иска промяна на законодателството, защото по думите на Искров „не е възможно да носиш отговорност, без да имаш съответните права“.

Банкерът заявява още, че казусът КТБ в крайна сметка приключва с щастлив край за вложителите с гарантирани депозити, тъй като на 4 декември започна изплащането на сумите. Но Искров отбелязва, че гражданите и фирмите дълго време не са имали достъп до влоговете си. Той отново посочи, че централната банка е искала в максимално кратък срок да бъдат решени проблемите с КТБ. Искров припомни, че на 12 декември ще отвори врати ТБ „Виктория“ и нейните вложители ще имат достъп до всички свои депозити там.

Наличните буфери в банковата система, успоредно с предприетите от юни досега допълнителни мерки, както от БНБ и правителството, така и от банките, спомогнаха да бъде съхранена банковата и общата финансова стабилност в страната, отбелязва гуверньорът. По негови думи така кризата в КТБ остана изолиран случай и не засегна функционирането на останалата част от банковия сектор.

Искров подкрепя тезата си с факта, че вложителите продължават да поверяват своите спестявания на банките. По данни на БНБ само депозитите на домакинствата растат с 2,8 млрд. лв., или със 7,8% на годишна база, до октомври, като тези депозити вече надхвърлят размера от май (последния месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и ТБ „Виктория“). „Това ясно говори за възстановеното доверие в системата“, отбелязва той.

Финансово състояние на банковата индустрия

Банковата система (без да се имат предвид резултатите на КТБ и ТБ „Виктория“) е на път да приключи годината с отлични показатели за капиталова адекватност и ликвидност. Към септември коефициентът на общата капиталова адекватност възлиза на 22,16%, а само съотношението на капитала от първи ред е 19,91% при изискванията на Базел ІІІ за обща капиталова адекватност от 8% и коефициент на капитала от първи ред от 6%. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в банковата система достига 29,75% към октомври.

Банковата система продължава да генерира печалба, която е източник за допълнителна капитализация и по този начин представлява резерв за поддържане на стабилността. От БНБ очакват секторът да приключи 2014 г. с положителен финансов резултат в размер около 700 млн. лв., което е над миналогодишния.

Искров предупреждава, че най-вероятно и през 2015 г. банковата общност ще работи в нелека бизнес среда и не изключва нови опити за удари върху сектора, „мотивирани от преплитащи се икономически, политически и медийни интереси, каквито действия срещу българската банкова система видяхме непосредствено след поставянето на КТБ и ТБ „Виктория“ под специален надзор“.

„Атмосферата на политическа несигурност благоприятстваше всевъзможни прояви на популизъм, включително и неразумни законодателни предложения по отношение както на банките, така и на БНБ, отбелязва той, надявайки се на коренна промяна в мисленето и действията на политическите представители и медийни кръгове през 2015 г. в посока на повече благоразумие и осъзнаване на ключовата роля на банковия сектор за финансовата стабилност.

Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
realista
преди 9 години
Дано не е като тазгодишния стрестест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 9 години
Това *** Искров е толкова нагло и не му се изпуска заплатата от 90 бона. Трябва да му пишем всеки ден че не го искаме той да управлява парите ни. Бах ти и наглите *** се раждат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
orchis
преди 9 години
Този нямаше ли да си ходи?!?! За какви стрес тестове бълнува. Сега и Маврудиев трябва да предложи стрес тестове на публичните дружества :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Ако този човек остане на поста си догодина България ще има сериозни финансови проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 0
space-man
преди 9 години
След стрес теста за българските вложители, този клоун ако живееше в Япония трябваше да си направи харакири на стълбите на институцията която орезели. Не ми се мисли какво я чака финансовата система и въобще държавата ако това същество и съучастниците му останат на постовете си и не им се потърси наказателна отговорност за милиардите които бяха откраднати с тяхното любезно съдействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
RSG
преди 9 години
Да бе верно, тоя нали щеше да подава оставка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 0
cymru
преди 9 години
Гувньора да подава оставка веднага - ще ми стои до края на мандата и ще цоца голямата заплата.Трябва всички пари дето е взел за поста досега да ги връща, а не да го храним още от нашите данъци за калпавата работа. Вън от БНБ и веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА.Махай се бе нахалник.МАХНИ СЕ БЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА.Махай се бе нахалник.МАХНИ СЕ БЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
wenci
преди 9 години
Това означава ли че тази година една банка, до година всички банки или борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още