IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Досега няма оферти за ТБ „Виктория“ с ясни финансови ангажименти

От централната банка припомнят, че кандидат-купувачите трябва да покриват критериите за репутация, стабилно финансово състояние и значителен капиталов ресурс

17:10 | 11.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Досега няма оферти за ТБ „Виктория“ с ясни финансови ангажименти

До този момент в Българска народна банка (БНБ) не е постъпвала оферта за придобиване на Търговска банка „Виктория“, която да отговаря на законовите изисквания и да съдържа ясни финансови ангажименти, уверяват от централната банка. С това банковият надзор опровергава публични анонси за деклариран интерес и изпратени писма за намерения.

Припомняме, че такъв интерес изразиха от застрахователното дружество „Лев инс“ и руската банка „Банк Российский Кредит“.

В съобщение до медиите от БНБ обясняват, че "кандидатите за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс“.

„Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност“, поясняват още от БНБ в прессъобщението.

Репутацията и капиталовият ресурс на „Банк Российский Кредит“ могат да бъдат поставени под въпрос, защото рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи дългосрочния рейтинг по депозитите на банката с две стъпки. Като причина от агенцията изтъкват бързата кредитна експанзия и слабите капиталови буфери.

„При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние“, отбелязват още от БНБ.

„Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм“, гласи още съобщението на БНБ до медиите.

От централната банка припомнят, че квесторите на ТБ „Виктория“ продължават своята работа в рамките на законовите изисквания и предписанията на УС на БНБ до изтичане на срока на специалния надзор, под който все още е кредитната институция. Както е известно, той изтича на 22 ноември. Именно дотогава трябва да има повече яснота относно бъдещето на ТБ „Виктория“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 9 години
или може би това, което е под повърхността не е хич за гледане и ябълката е точно толкова червива, като майка си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 9 години
БНБ да вземат да представят актуалното състояние на ТБ "Виктория" и да се опитат да и намерят купувач отговарящ на тези изисквания и да я продадат на прозрачен търг. Може да наемат и някоя международна банка за консултант по тази продажба за да е всичко О.К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Ами значи се канят да дадат банката на субекти с ясни финансови ангажименти към "правилните" джобове. С всичките игрички до тук само това успяват да ми внушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още