IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оманският фонд има интерес за оздравяване на КТБ, но без Цветан Василев

Вторият по големина акционер в банката може да посочи конкретни ангажименти след оповестяване на доклада на одиторите и евентуалната държавна помощ

17:09 | 21.10.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оманският фонд има интерес за оздравяване на КТБ, но без Цветан Василев

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ), предава БНР.

От Министерството на финансите (МФ) потвърждават за получаването на писмото. В него вторият по големина акционер в КТБ (с около 30%) заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд EPIC и с нов партньор – базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp и правната компания Freshfields Bruckhaus Deringer.

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с централната банка, но от Фонда не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ, добавя БНР.

Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ. Любопитното в случая е, че калко след като беше обявено поставянето под специален надзор на банката, Бостанджиев и руската ВТБ се разделиха, като по негови думи това е било предварително планирано. Отново по собствените му думи Gemcorp вече е набрал финансиране в размер на 500 млн. долара.

От своя страна, компанията за правни услуги Freshfields Bruckhaus Deringer работи с инвестиционните банки Citigroup, HSBC и J.P. Morgan във връзка с пласирането на емисията 10-годишни облигации, които България предложи на международните пазари в края на юни тази година. Тогава пласирахме 1,493 млрд. евро при доходност от 3,055%.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
Rusko
преди 9 години
Явно и партньорите му от Оманският фонд са го разбрали що за "бизнесмен" е и не случайно не са го включили в плановете им за оздравяване на КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocko
преди 9 години
Нормално е никой да не иска да има повече бизнес отношения с този престъпник Цветан Василев.Та той измами всички на куп и се скри зад граница, ползваше съмнителни личности, като певици и компроментирани лица, Секирата.Но развръзката ще е много болезнена за самият Василев.Цяла Европа разбра за неговите тъмни сделки и машинации.Единственият изход е да се предаде на властите или да избяга в Гана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Цацата твърди, че е повдигнал обвинение срещу Цецо Мустака. Интересно е на какво основание. Цецо е бил председател на Надзорния съвет на КТБ, и то чрез "Бромак" ЕООД. Като такъв, той не отговаря за управлението на банката. За това си има Борд на директорите. Съответно те са РАЗПИСВАЛИ документите. Значи Цецо Мустака не е хванат в документно нарушение, защото той не подписва никакви документи по управлението на кредитите, примерно. Тогава КАКВО Е ОСНОВАНИЕТО? Нещо имаше от рода - "склонил касиерките да изнесат с чували 206 милиона". Значи документи няма, а само "свидетелски показания". А ако се поразрови работата, ще излезе, че и тях ги няма. Цецо Мустака не е осъден, следователно е невинен до доказване на противното. Но Цацараторът не желае да го изслуша по видеоконферентна връзка, въпреки текста в НПК, защото... Цецо Цветанов е ефективно осъден, но се смята, че нищо не се е случило. Както се полага в една държава от Четвъртия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Ако ц. в. не започне до говори с имена и факти, така и ще си остане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Ама ти пари в КТБ ли "нямаш", е ? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Колко странно как ужким големи инвеститори(Омаци, Василев и ко) и банкери станаха блогъри -за тези месеци се скъсаха да пишат и резултат нулев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Мафията ще измисли нещо.Ще излезе г-н Искров и ще заяви............!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Cookie
преди 9 години
Офффф какво ли не прочетохме последните месеци, реално стоя без пари и продължавам да губя суми, няма държава няма и прокуратура, шано държава сме си и такава оставаме за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Добре де, мажоритарен не е Цветан Василев а Бромак. ЕПИК представлява БРОМАК, което пък си е на Василев ако не го е продал. Та.. хем без него, хем с ЕПИК->Бромак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още