IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК и Елана стават маркет-мейкъри на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Така след БенчМарк маркет-мейкърите по позицията ще станат трима

08:47 | 26.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ПФБК и Елана стават маркет-мейкъри на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Съветът на директорите на БФБ-София регистрира Първа финансова брокерска къща ООД и Елана Трейдинг АД като маркет-мейкъри по позицията БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, съобщиха от пазарния оператор.

Те ще са маркет-мейкъри от 27 септември 2016 г., което е и първият ден за борсова търговия с първия в България борсово търгуван фонд, следящ индекса SOFIX.

Така маркет-мейкърите по позицията стават трима, като първият беше БенчМарк Финанс АД.

Маркет-мейкърските условия и за трите посредници ще бъдат еднакви, а именно всеки ще трябва да поддържа оферти "купува" и "продава" при максимален спред от 5%. Спредът е отношението между цената  "купува" и "продава".

Минималната стойност на котировките, въвеждани от БенчМарк Финанс, ПФБК и Елана Трейдинг, трябва да е по 2 500 лв. към момента на въвеждането.

На практика спред от 5% означава например въвеждане на оферта "продава" за поне 2 500 лв. на цена от 1 лв. за дял и въвеждане на цена "купува" за поне 2 500 лв. на цена от 0,95 лв. за дял.

Пазарната партида за търговия е един дял, тоест минималното количество, което може да се закупи, е 1 дял от БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, чиято начална референтна цена е 1 лв.

Всеки желаещ да купи от инструмента може да въведе по-добра цена "купува" от тази на маркетмейкъра. Съответно желаещ да "продаде" може да въведе по-добра оферта "продава" (тоест на по-ниска цена) от тази на маркет-мейкърите.

Фондът ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити. Сред основните ограничения са, че 10% от средствата на фонда могат да бъдат максимум в една позиция, а 5% - в кеш.

Освен в компании от SOFIX, фондът може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркетмейкъри), които ще са квалифицирани за това според проспекта на фонда, пише още в съобщението.

Борсово търгуваният фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса (БФБ) SOFIX е вторият подобен продукт, който се създава в страна членка на Европейския съюз от Източна Европа след Полша. Това коментира управляващият партньор в Експат Капитал Никола Янков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Янков поясни, че институционалните инвеститори ще могат да закупят дялове от фонда на първичния пазар и да ги продават на вторичния пазар. Дребните инвеститори ще могат да закупят дялове чрез брокер, а маркет-мейкърът ще трябва да осигури арбитраж между първичен и вторичен пазар, като ще печели и от спреда. Янков изрази надежда спредът да е в тесни граници, което да е още едно от предимствата на фонда. Сред другите са ликвидност, диверсификация, достъпност за дребния инвеститор, бързо влизане и излизане, което е и по-евтино.

„Интересът към фонда е в пъти по-висок спрямо минималните 100 хил. лв., които трябва да се наберат като първоначален капитал в рамките на 30 дни“, коментира Янков и добави, че ETF-ът е отворен, като договорните фондове, например, и няма формален лимит за растеж.

„Дълбочината на пазара ще определи времевата рамка, в която ще бъдат инвестирани средствата, за да няма отклонения в цените на акциите на компаниите“, каза той.

Янков разкри, че се водят преговори и с други посредници, които да бъдат маркет-мейкъри. „Има потенциал за по-голяма ликвидност от всички позиции в SOFIX, взети заедно“, смята изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

Темата за „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ може да следите и във форума на Investor.bg.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още