IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF стартира на 27 септември

Първата индикативна цена на един дял е 1 лв.

09:27 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Търговията с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF стартира на 27 септември

Търговията с първия борсово търгуван фонд, следващ SOFIX, ще започне на 27 септември 2016 г., съобщи БФБ-София.

Първата индикативна цена на един дял от Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е 1 лв., а създател е управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД. Борсовият му код ще е BGX. Маркетмейкър на емисията е ИП БенчМарк Финанс АД, който ще поддържа оферти "купува" и "продава" при максимален спред от 5%. Спредът е отношението между цената  "купува" и "продава".

Минималната стойност на котировките, въвеждани от маркетмейкъра БенчМарк Финанс, е 2 500 лв. към момента на въвеждането.

На практика, спред от 5% означава например въвеждане на оферта "продава" за поне 2 500 лв. на цена от 1 лв. за дял и въвеждане на цена "купува" за поне 2 500 лв. на цена от 0,95 лв. за дял.

Пазарната партида за търговия е един дял, тоест минималното количество, което може да се закупи, е 1 дял, чиято начална референтна цена е 1 лв.

Всеки желаещ да купи от инструмента може да въведе по-добра цена "купува" от тази на маркетмейкъра. Съответно желаещ да "продаде" може да въведе по-добра оферта "продава" (тоест на по-ниска цена) от тази на ИП БенчМарк Финанс АД.

Фондът ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити. Освен в компании от SOFIX, само за управление на ликвидността и спазване на законовите ограничения фондът може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркетмейкъри), които ще са квалифицирани за това според проспекта на фонда, пише още в съобщението.

Още в началото на април управляващият партньор в Експат Капитал Николай Василев разкри пред Bloomberg TV Bulgaria, че неговата компания работи по създаването на първия български борсово търгуван фонд, базиран върху индекса SOFIX.

Борсово търгуваният фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса (БФБ) SOFIX ще бъде вторият подобен продукт, който се създава в страна членка на Европейския съюз от Източна Европа след Полша. Това коментира управляващият партньор в Експат Капитал Никола Янков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Янков поясни, че институционалните инвеститори ше могат да закупят дялове от фонда на първичния пазар и да ги продават на вторичния пазар. Дребните инвеститори ще могат да закупят дялове чрез брокер, а маркет-мейкърът ще трябва да осигури арбитраж между първичен и вторичен пазар, като ще печели и от спреда. Янков изрази надежда спредът да е в тесни граници, което да е още едно от предимствата на фонда. Сред другите са ликвидност, диверсификация, достъпност за дребния инвеститор, бързо влизане и излизане, което е и по-евтино.

„Интересът към фонда е в пъти по-голям спрямо минималните 100 хил. лв., които трябва да се наберат като първоначален капитал в рамките на 30 дни“, коментира Янков и добави, че ETF-ът е отворен, като договорните фондове, например, и няма формален лимит за растеж.

„Дълбочината на пазара ще определи времевата рамка, в която ще бъдат инвестирани средствата, за да няма отклонения в цените на акциите на компаниите“, каза той.

ETF-ът ще прави директна физическа репликация максимално близка до индекса, но съобразявайки се със законовите ограничения. Сред основните ограничения са, че 10% от средствата на фонда могат да бъдат максимум в една позиция, а 5% - в кеш.

Янков разкри, че се водят преговори и с други посредници, които да бъдат маркетмейкъри.

„Има потенциал за по-голяма ликвидност от всички позиции в SOFIX, взети заедно“, смята изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

Темата за „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ може да следите и във форума на Investor.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още