IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ отчита стабилен ръст на новооткритите депозити

Консервативната кредитна политика значително е намалила кредитния риск, обявиха от банката след провелата се среща с миноритарните акционери

16:05 | 22.06.16 г. 5
ПИБ отчита стабилен ръст на новооткритите депозити

Стабилен ръст на новите депозити и понижение на кредитния риск отчита Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) след връщането на държавната помощ и предвид консервативната кредитна политика. Това са част от акцентите от срещата на ръководството на третата по големина банка у нас по размер на активите с миноритарните й акционери, провела се днес в София.

„След пълното и предсрочно погасяване на ликвидната подкрепа от страна на банката се наблюдава стабилен ръст на новооткритите депозити“, обяви главният изпълнителен директор на ПИБ Васил Христов.

Ръстът на печалбата, който отчита банката от началото на 2016 г., е бил във фокуса на вниманието по време на срещата.

"След направен обзор на представянето на банката през първите три месеца от годината ръководството изрази своите позитивни очаквания за резултатите и през второто тримесечие", съобщават от ПИБ в прессъобщение. 

ПИБ отчете печалба от 22,65 млн. лв. за първото тримесечие на 2016 г. спрямо такава в размер на 1,47 млн. лв. за същия период година по-рано, което представлява повишение от 15,4 пъти. Подобрението на резултата е с около 21 млн. лв.

Само разходите за лихви намаляват с 22,6 млн. лв. на годишна база до 35 млн. лв. за първото тримесечие на годината. Надолу обаче са и приходите от лихви с 6 млн. лв. до 112,7 млн. лв. Съществено влияние има намалението на административните разходи с 8,9 млн. лв. на годишна база до 38,7 млн. лв. за тримесечието, намалението на разходите за обезценки с 6,1 млн. лв. до 27,4 млн. лв., както и повишението на другите оперативни разходи с 9,7 млн. лв.

По време на срещата с ръководството на банката присъстващите миноритарни акционери са обсъдили важни за тях теми като възможността за разпределяне на дивидент и очакваните резултати от провежданата в момента оценка на качеството на активите на банките.

Според главния директор „Риск“ Димитър Костов банката води по-консервативна политика по отношение на управлението на кредитите, като по този начин значително е намалила кредитния риск. 

На срещата бе представен и един от новите продукти на банката– дигиталната карта, която представлява иновативна платформа за дигитални плащания, предложена за първи път в България и на Балканите в сътрудничество с MasterCard.

Мениджмънтът на банката отбелязва, че регистрираният интерес към услугата надминава очакванията, като интензивното развитие в този пазарен сегмент се очаква да допринесе за повишаващите се финансови резултати.

По време на срещата Димитър Костов е запознал миноритарните акционери със стратегията на банката да се фокусира към кредитна експанзия сред малките и средни предприятия в страната, както и в ритейл сегмента. Дават се надежди, че тази политика допълнително ще диверсифицира пазарните рискове и ще засили стабилните позиции на банката.

Това беше третата среща на ПИБ с акционерите на банката от началото на годината.

Към 15:50 часа цената на акциите на ПИБ се покачва с 1,72% до 2,417 лв. През последния месец - на пратика след новината за върнатата ликвидна подкрепа - цената на акциите на банката се повиши с 34,28%. Пазарната капитализация е 265,87 млн. лв., което я прави първа по този показател след публичните банки.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
За последните 12 месеца така като гледам си е същата цената. Ако инвестираше в акции щеше да си доволен от движението :) Всеки тук ще ти каже, че няма акция, на която стойността й да върви само в една посока. Ако няма движения, няма да има и печалби. Нали се сещаш, купуваш евтино и продаваш скъпо.Вярно, че на нашата борса не се движат особено много акциите, но подобни ръстове за толкова кратко време не се срещат постоянно. Аз лично имам от преди акции тук, но не съм ги продала. Както казах, чакам да стигнат 3.5 лв. поне, за да почна да мисля за продаване. Добавих си и още акции като беше под 2 лв. Така че мисля да изкарам добра доходност от тази позиция. Ти ако искаш си живей в сметките кога колко е била стойността на акцията и не прави нищо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Ей, Бай *** Балкански! Значи не е необходимо ти да си добре, важното е Вуте да е зле, нали така, mobiman! Колкото и да е била, затова е борса - цената се мени, или нагоре, или на долу. Ако си финансово грамотен, купуваш когато е ниска и продаваш при сегашните нива. Все пак 34% не е лоша доходност, ако знаеш кога да влезеш, а не само да драскаш във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
mobiman
преди 7 години
А с колко % е на долу цената на акциите на *** за последните 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Schroeder
преди 7 години
Съвсем закономерно. Условията са им добри, освен това се доказаха като стабилна банка. А като се има предвид опитът с КТБ, сега вложителите имат нужда най-вече от сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Mammita
преди 7 години
Като акционер всичко това много ме радва. Особено и че успях да се вредя да взема на 1.8 малко акции. Явно добрите финансови резултати се оценяват и от други играчи на борсата. На скоро минаха и няколко големи пакета. Не крия очакванията си за ръст по позицията тук. Аз лично преди 3.5-4 лв. не мисля да продавам. А и потенциалът е даже за доста по-високи нива. След като приключиха с големите обезценки тази година се вижда осезаемо ръстът на печалбата и нивата, до които може да стигне. Може би всички изчакват стрестестовете да минат и след това чак да налазят акцията, което си е добра възможност за покупки на ниски цени според мен. Е разбира се, аз съм акционер и съм предубедена така че не се водете по акъла ми :-)*Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още