IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 95% от акционерите на Албена инвест - "за" съотношението на замяна

Те ще получат общо 994 821 акции от капитала на Албена, от тях 44 421 броя акции, получени заради закръглянето нагоре

17:51 | 13.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Почти 95% от акционерите на Албена инвест - "за" съотношението на замяна

Огромна част от акционерите на „Албена инвест-холдинг“ са гласували за вливането, както и за съотношението на замяна на акциите, а акционерите на „Албена“ са приели решението с още по-голямо мнозинство и без нито един глас „против“. Това посочиха от компанията при запитване от Investor.bg за гласуването на акционерите на провелите се на 11 октомври извънредни общи събрания на акционерите.

Настоящите акционери на „Албена инвест-холдинг“ АД ще получат общо 994 821 броя акции от капитала на „Албена“АД. От тях 950 400 броя са получени вследствие на приложеното съотношение на замяна (0,1728), както и 44 421 броя акции, получени в резултат на възприетия подход на закръгляне нагоре до следващо цяло число.

Какво дава на Албена АД вливането на Албена инвест холдинг АД?

„Значително повишаване на ефективността на управление и експлоатация на многобройни активи, разпръснати измежду различни дружества, намиращи се под контрола на икономическата група АЛБЕНА“, обясниха от дружеството.

По-точно според компанията консолидацията на участващите в преобразуването дружества в един правен субект ще доведе до елиминиране на дублиращи се функции, до концентриране на дейността в едно юридическо лице и консолидиране на собствеността на отделните дружества. 

Ще се опрости корпоративната структура на участващите в преобразуването дружества, което ще доведе до по-добра организация и ефективно управление на бизнес процесите поради значителното улесняване на стратегическото планиране, процеса на вземане на решения и тяхното осъществяване.

Според дружеството така ще се формира по-силна и конкурентноспособна компания, която, действайки като единен субект и предлагайки по-добри корпоративни практики, продукти и маркетингови стратегии, ще бъде по-добре позиционирана на пазара поради по-големия си капацитет и възможности за увеличаване на пазарния дял.

Ще се повиши и ефективността и печалбите чрез оптимизиране на разходите, щата и структурата на управление, ще се оптимизират паричните потоци и значително ще се подобри положението на акционерите и в двете дружества.

Ползи за преобразуващото се дружество

Доколкото „Албена инвест-холдинг“ – АД притежава в момента дял от капитала на „Албена“ – АД и голяма част от печалбите на преобразуващото се дружество се формират от дивидентите, които получава от приемащото дружество, наред с дивидентите и от другите дъщерни дружества от групата, то след вливането тази опосреденост ще изчезне и акционерите на преобразуващото се дружество ще получават дивиденти директно от основния източник на печалби в икономическата група, а именно приемащото дружество – „Албена“ – АД и освен това ще могат да участват и директно при вземането на важни решения в общото събрание на акционерите на „Албена“ – АД. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Ползи за приемащото дружество

Акционерите ще продължат да бъдат такива в дружество, в което са се влели значителни на стойност активи, които след консолидацията им и в резултат на по-ефективното им използване ще допринесат за повишаване на печалбите и съответно на размера на дивидентите.

По данни от публикуваните консолидирани отчети за финансовото състояние на „Албена“ АД и  на „Албена инвест-холдинг“ АД към 31 декември 2015 г. сумата на активите след вливането е 597 514 хил. лв.

От компанията обясниха, че в следващите 3-4 работни дни ще се извърши подготовка за комплектоване на изискуемите документи. Незабавно след това ще се заяви в Търговския регистър вписването на вливането.

Съгласно Търговския закон самото вписване се извършва не по-рано от 14 дни след заявяването.

Инвестиционни проекти

По повод планираните инвестиционни проекти компанията обясни, че за първи път "Албена" ще реализира строителна програма в рамките на 30 млн. лв. без необходимост от значителен финансов ресурс от банкови институции.

„Инвестиционната обезпеченост на проектите ще се осъществи чрез активиране на обединените вътрешни ресурси и активи на „Албена” АД и „Албена инвест холдинг” АД. Това е един изключително положителен ефект за дружеството като цяло, защото по този начин в края на 2017 г. кредитната задлъжнялост на „Албена“ АД ще отчете чувствително намаление. Разчитаме да направим това и през следващите години“, заявиха от дружеството.

В момента тече строежът на новия 5-звезден хотел „Парадайс блу” на брега на морето (бившите хотели „Доростор” и „Камелия”), който трябва да бъде завършен в началото на юни 2017 г. Извършват се строителни дейности по хотел „Гергана” свързани с изграждането на 24 студия и панорамен ресторант на последния етаж. Предстои да бъде направена топлата връзка между хотелите „Фламинго гранд” и „Добруджа”, както и нов тенис център в курорта.

Компанията не пожела да коментира какво да очакваме от финансовите ѝ резултати през третото тримесечие.

„Поради сезонния характер на дейността си реализираме предимно разходи до началото на активния сезон и затова резултатът към второто тримесечие е негативен. Що се отнася до резултатите за периода между юли и септември, данните ще бъдат изнесени и достъпни на обществеността в законово определените срокове за това“, посочиха лаконично от дружеството.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Ами, държателите на Албена, какво правим, какво получаваме или ще го получим в бъдеще, защо се случва това???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още