IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалните купувачи на ТБ "Виктория" могат да заявят интерес до 18 април

Синдиците на КТБ и консултантът по сделката "АФА" ООД ще публикуват анонса и във Financial Times

16:55 | 16.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Потенциалните купувачи на ТБ "Виктория" могат да заявят интерес до 18 април

Потенциалните инвеститори, които биха искали да закупят Търговска банка „Виктория“ ЕАД, могат да подават писма за интерес до 18 април. За това съобщават синдиците на изпадналата в несъстоятелност банка майка Корпоративна търговска банка (КТБ) и одиторската компания „АФА“ ООД, която е консултант по сделката.

Предвижда се процедурата по продажбата да се извърши на три етапа - подаване на писма за интерес, подаване на необвързващи оферти, изготвени на база информационен меморандум, и дю дилиджънс (т.е. извършване на правен и финансов анализ), подаване на обвързващи оферти и сключване на сделка.

Подадените писма за интерес ще бъдат разгледани от синдиците на КТБ, а потенциалните купувачи ще бъдат уведомени от „АФА“. Подадените вече писма за интерес се приемат за валидни към 18 април 2016 г., освен ако потенциалните купувачи изрично уведомят одиторската фирма, че ги оттеглят.

Обект на продажбата са 100% от капитала на ТБ „Виктория“ и всички вземания на КТБ от дъщерната й банка, които към 12 март 2016 г. възлизат на 115,161 млн. лв. при такива за 117,089 млн. лв. към 31 декември 2015 г.

Актуализираният маркетингов документ за инвестиционната възможност заедно с придружителното писмо към него са публикувани на интернет страниците на КТБ, „АФА“ ООД, ТБ „Виктория“ ЕАД и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Предстои анонсът да бъде оповестен и във Financial Times.

В документите се посочват следните основни характеристики на ТБ „Виктория“ като „инвестиционна възможност“ - пълен банков лиценз, лиценз за членство във Visa International, завършена реорганизация през 2015 г., възможност за навлизане в нишови пазарни сегменти, опитен екип, оперативна и IT инфраструктурна обезпеченост на дейността, както и консервативно провизиран кредитен портфейл.

Банката значително подобрява съотношението си на обща капиталова адекватност, което в края на февруари 2016 г. нараства до 29,4% от 26,5% към края на 2015 г.

Това е факт вследствие на увеличението на капитала с 30 млн. лв. след замяна на капиталови инструменти, влизащи в състава на капиталовата база, заради предсрочно изплащане на задължения към КТБ по споразумения за подчинен дълг и капиталов заем за общо 28,997 млн. лв. В документа става ясно, че действията са извършени с позволението на Българска народна банка.

ТБ „Виктория“ е и първата, която разкрива колко пари е внесла в новия Фонд за преструктуриране на банки. В разпространените документи се посочва, че вноската е в размер на 984 хил. лв.

От отчетните данни става ясно, че брутните кредити са за 111,6 млн. лв., а обезценката е близо половината от тяхната стойност. Освен това привлечените средства от клиенти към 31 декември 2015 г. са за 8,085 млн. лв. при 25,6 млн. лв. в края на 2014 г.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още