IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивните новини около няколко позиции тласнаха SOFIX над 600 пункта

Очакванията са индексът да запази възходящия си тренд и през 2017 г., но в по-умерени граници

18:15 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX нарасна във вторник с 2,24%, достигайки 609,06 пункта - покачване, което анализаторите отдават на позитивните новини около няколко позиции през последните седмици.

Така например „Софарма“, която е една от компаниите с най-голямо тегло в състава на SOFIX, обяви по-добри от очакваното предварителни резултати за продажбите си през 2016 г., както и очаквания за стабилизиране през 2017 г. Информацията за развитието около продукта й Tabex също даде повод за позитивни очаквания, макар и в по-средносрочен и дългосрочен план, коментира пред Investor.bg Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Монбат, друга компания с голяма тежест в SOFIX, пък обяви много силни финансови резултати за ноември 2016 г., отбеляза още тя. По думите й подобряването беше очаквано предвид растежа на продажбите в обеми и силното поскъпване на оловото на международните пазари в последните месеци на 2016 г.

„Очаквам интересът към позицията да се запази с даване на повече информация за новата инвестиционната политика на компанията, включително във връзка с инвестициите в нов тип енергийни решения“, заяви анализаторът. 

Според нея банковият сектор също се радва на силен интерес след щедрото предложение на белгийската KBC за придобиването на ОББ. „Оценката, която белгийците дадоха за българската банка е доста на средното ниво, на което се търгуват местните публични банки. Освен това възвращаемостта на банките расте бързо предвид лихвената среда, печалбите на банките се трупат и това се пренася в засилен инвеститорски интерес към сектора“, отбеляза тя.

Източник: Invetsor.bg

Според Василева SOFIX ще продължи движението си в посока нагоре, а границата от 625 пункта (последния връх от 2014 г. - бел. ред.) изглежда лесно постижима. „Освен това е оправдана, ако се има предвид, че 2016 г. бе много силна за редица компании в SOFIX. Съответно оценката им догонва резултатите“, обясни тя.

Нейните очаквания са SOFIX да запази възходящия си тренд и през 2017 г., но в по-умерени граници.

„Индексът постигна почти 30% ръст за 2016 г. доста бързо, така че оттук нататък очаквам пазарът ще расте малко по-бавно и през определени позиции, т.е. по-селективно. Както се видя, позитивното развитие при по-игнорирани позиции миналата година бързо се отразява в оценките им сега“, коментира тя.

По нейно мнение движеща сила за пазара тази година ще са спестяванията, търсещи доходност, още повече че депозитните продукти вече не я предоставят. „Разбира се, политическата обстановка в страната и отражението й върху икономиката ще се следят активно, макар в момента първото да не се отразява на пазара“, допълни Василева.

Останалите индекси на БФБ отчетоха предимно ръстове, като само секторният BGREIT се понижи с 0,04% до 107,07 пункта. BGBX40 прибави 2,43% до 115,30 пункта, а BGTR30 нарасна с 1,35% до 465,89 пункта.

Като цяло денят е един от най-позитивните от началото на годината, като акциите на 37 компании поскъпнаха, на седем поевтиняха, а на други седем останаха без промяна.

С най-много поскъпнаха акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД – с 10,9% до 193 лв., следвано от Софарма с покачване от 5,7% в цената на книжата до 3,33 лв. На трета позиция е Елхим – Искра АД с ръст от 5,3% до 1,29 лв.

Най-губещата компания е Проучване и добив на нефт и газ АД, като акциите й поевтиняха с 3,6% до 7,71 лв. На второ място е Сирма Груп Холдинг АД със спад от 0,5% до 1,19 лв., а на трета позиция е Адванс Терафонд АДСИЦ с понижение от 0,2% до 2,07 лв.

Лидер по оборот е Химимпорт със 141,7 хил лв. На второ и трето място са ТБ Централна кооперативна банка АД и Софарма АД със съответно 125,6 хил. лв. и 58 хил. лв. Изтъргуваният обем на регулиран пазар възлезе на 914,5 хил. лв. след 638 сделки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още