IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложената търгова цена за Евроинс е 1,266 лв. на акция

Предложител е Евроинс иншурънс груп АД, притежаващо 90,07%

09:28 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Еврохолд&nbsp;</em></p>

Снимка: Еврохолд 

Евроинс иншурънс груп АД предлага търгова цена от 1,266 лв. за акция в ЗД Евроинс АД, показва новина в уеб страницата на застрахователя. Търговият предложител притежава 90,07% от капитала на ЗД Евроинс АД, или 14 834 631 акции, като обект на търговото предложение са останалите акционери.

Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по проекта на търговото предложение.

Евроинс иншурънс груп АД е дъщерно дружество на Еврохолд България АД, като председателят на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов каза в интервю за Investor.bg, че планират делистване на Евроинс.

„Причината е, че Еврохолд е борсово дружество, а Евроинс Иншурънс груп АД (ЕИГ) е изключително голяма застрахователна група, където има само едно публично дружество – ЗД Евроинс АД (България). То е изключително малко за размерите на групата и поради неликвидния български пазар не дава реална оценка на групата като цяло и затова сме решили да го делистнем“, заяви Асен Христов за Investor.bg.

„Засега планът е в следващите 3 години да развиваме застрахователния холдинг Евроинс Иншурънс груп АД, а какво ще стане след това, ще видим. Еврохолд се развива много добре и целта ни е да развиваме Еврохолд като борсово търгувана акция, отколкото да имаме публично дружество в публичното“.

Премийният приход на "Евроинс" за 2016 г. възлиза на 117,13 млн. лв. Дружеството отбелязва спад по този показател с 1,06% спрямо 2015 г., основно в резултат на намаляване на приходите по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите“, „Каско“ и „Имущество“ по активно презастраховане. Спадът се дължи на намалението на премийния приход по активно презастраховане на компанията, като ръстът от директно застраховане е над 26%.

Акциите на ЗД Евроинс АД поскъпват с 56,45% за последните 12 месеца до 20,6 млн. лв. пазарна капитализация и цена от 1,25 лв. за брой.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още