IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава плавното "отрезвяване" на БФБ

Всички индекси изпращат борсовата седмица на червена територия

17:58 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Всички индекси на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха последния борсов ден от седмицата с понижения.

Индексите финишираха на червена територия, след като се колебаеха и половин час преди сесията два от тях – BGBX40 и BGTR30 бяха на зелено. Въпреки това в последните минути от търговията те обърнаха тренда, макар и да отчетоха минимален спад.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX изтри 0,32%, след като отвори на ниво от 510,34 пункта и през деня успя да докосне нива от над 511 пункта. На финала на сесията бенчмаркът затвори на ниво от 508,69 пункта.

Широкият BGBX40 се понижи с 0,04% до 97,21 пункта, секторният BGREIT отписа 0,03% до 103,52 пункта, а равнопретегленият BGTR30 финишира със спад от 0,07% до 409,23 пункта.

„След резкия скок на пазара от края на септември индексите запазиха спокойствие и през изтеклата седмица“, коментира пред Investor.bg управителят на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов.

По думите му след стартирането на първия ETF на местния пазар и подема на цените от групата на SOFIX се забелязва плавно „отрезвяване“ и консолидация при някои от най-търгуваните акции, като Химимпорт, Стара планина Холд, Софарма и Първа инвестиционна банка.

„Прави впечатление, че с ръста на цените на акциите немалка част от инвеститорите потърсиха ликвидност, разпродавайки компенсаторни инструменти, при което загубиха около 10-15% за последните 5 търговски сесии“, отбелязва той.

Според Николов въпреки всичко статистиката при голяма част от инвестиционните посредници показва, че с положителните настроения на борсата една голяма част от инвеститорите реинвестират получените дивиденти в акции на същата компания, вместо да търсят други варианти за инвестиции. 

Реализираният оборот на регулиран пазар в днешната сесия е приблизително на нивото от вчера. Изтъргуваният обем възлезе на 303,5 хил. лв., от които 100 хил. лв. бяха формирани от търговия с акции в състава на SOFIX.

Лидер по оборот е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ с 81,6 хил. лв. Компанията оглави и класацията с най-губещите дружества за деня. На второ място по изтъргуван обем се нарежда БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF с 39,6 хил. лв. Третото място по оборот е за ТК-ХОЛД АД с 30 хил. лв., а на следващо място се нарежда ТБ Първа инвестиционна банка с 22,4 хил. лв. 

Оборотът с поименни компенсационни бонове възлезе на 22,5 хил.лв. след спад в цената от 10,7% до 0,40 лв.

През деня бяха сключени 185 сделки с 36 емисии. Печелившите бяха по-малко от губещите, след като книжата на 12 дружества поскъпнаха, други 16 понижиха цената си, а на 8 останаха без промяна. 

Най-печелившото дружество за деня е Булгартабак - холдинг АД. Акциите на дружеството отчетоха ръст на цената от 7,5% до 36 лв. На второ място е Албена АД с повишение от 1,8% до 57 лв. Покачването на цената на книжата с 1,3% нареди Първа инвестиционна банка на трета позиция за втори пореден ден.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-губещото дружество в днешната сесия е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ със спад от 55% до 0,3 лв.за лот. Следват Химимпорт АД със спад от 1,3% до 1,37 лв. и Монбат АД с понижение от 1,3% до 7,80 лв. Книжата на Стара планина холд АД поевтиняха с 0,9% до 5 лв.

Сред по-значителните корпоративни новини от деня е тази за покупката от Трейс Груп Холд“ АД на всички притежавани от „Трейс ПЗП Ниш“ АД дружествени дялове в „Трейс ПЗП Враня“ ООД

Казусът с търговото предложение за акциите на Биовет остава. Днес пещерското дружество обяви, че счита за справедлива предложената от Хювефарма АД цена за изкупуване на акциите на малките акционери.

София Комерс – Заложни къщи АД е изкупило 43,43% от облигациите си към 11 октомври 2016 г., съобщи компанията чрез БФБ-София. Това са общо 6 540 облигации, всяка с номинална стойност 100 евро, или общо 654 хил. евро (1,28 млн. лв.).

Текстът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още