IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият български борсово търгуван фонд върху SOFIX чака регистрация

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса

11:16 | 23.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Първият борсово търгуван фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса – SOFIX, изпълнява регистрационните изисквания, преди да стартира дейност. Това става ясно от съобщение на сайта на Експат Асет Мениджмънт ЕАД, управляващото дружество, което в края на миналата седмица получи разрешение от Комисията за финансов надзор да организира и управлява фонда.

Инвестиционната цел на фонда с наименование „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ e да следва представянето на индекса SOFIX, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране.

Фондът ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити. Освен в компании от SOFIX само за управление на ликвидността и спазване на законовите ограничения фондът може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Инвеститорите скоро ще могат да купуват и продават акции на фонда на вторичен пазар на Българска фондова борса – София, като маркет-мейкърите на ETF-a ще осигуряват ликвидността на вторичния пазар.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркет-мейкъри), които ще са квалифицирани за това според проспекта на фонда, пише още в съобщението.

Търговията с дялове на „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ ще започне след приключването на процедурите по регистрация.

„Следват технически стъпки по регистриране на фонда в регистър Булстат, регистриране в Централен Депозитар АД за получаване на ISIN и на БФБ за борсов код. След финализирането на тези стъпки Експат Асет Мениджмънт ЕАД ще публикува пълната информация за „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“, включително проспекта, правилата и ключовата информация за инвеститорите. В момента, в който са изпълнени всички регистрационни изисквания, ще започне и активната търговия с дяловете на фонда“, се посочва в съобщението.

Управляващото дружество ще уведоми допълнително инвеститорската общност за готовността на фонда да предлага дялове за първична и вторична търговия.

Инвеститорите ще могат да намерят актуална информация за състава на портфолиото на „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ на специално създаден сегмент на www.expat.bg.

Не на последно място, от управляващото дружество посочват, че фондът отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, регулиращо колективните инвестиционни схеми.

Темата за „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“ може да следите и във форума на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още