IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците продадоха акциите на КТБ в БОРИКА с премия от близо 12 пъти*

Наименованието на банката купувач остава неизвестно

14:07 | 19.04.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Синдиците продадоха акциите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) в платежния оператор БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД с премия от близо 12 пъти. Това показват изчисленията на Investor.bg на база информацията, оповестена в седмичния отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 11-15 април, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Миналата седмица стана ясно, че синдиците разглеждат постъпили оферти от други търговски банки за дяловото участие на КТБ в компанията, която предлага платежни услуги и поддържа част от платежната инфраструктура в страната.

Делът на КТБ в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ е в размер на 0,86%, съответстващ на 9 149 акции, които са с номинал 10 лв. Към 31 декември 2014 г., откогато е последният одитиран годишен отчет на компанията, акционерният капитал на оператора е в размер на 10 638 940 лв., разпределен в 1 063 894 книжа с номинал 10 лв.

Синдиците са успели да пласират дяловото участие, оценено по номинал на 91 490 лв., за точно 1 082 781 лв. Това е с 991 286 лв. повече от номиналната оценка на дяловото участие на КТБ.

Това прави по 118,35 лв. на акция, което е премия от 11,8 пъти спрямо номинала от 10 лв., показват изчисленията на Investor.bg.

Купувачът не е известен, имайки предвид, че заради спазването на професионална, банкова и търговска тайна наименованието му в отчета на синдиците е заличено. При всички случаи купувачът е или Българска народна банка, или търговска банка, акционер в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ, тъй като платежният оператор е собственост на централната банка и търговските банки в страната.

Купувачът ще увеличи акционерното си участие в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ, което по принцип му дава право на дивидент от печалбите на оператора.

От отчета става ясно още, че през миналата седмица освен осребреното дялово участие синдиците са събрали още 44 849,46 лв. от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката.

По дължими от физически лица кредити синдиците са възстановили 5 219,16 лв., а от юридически лица – 37 346,70 лв., 2 153,60 лв. са от продажба на ценни книжа с установена борсова цена, а 130 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

* Статията е коригирана в 15:44 часа.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 1
Ентусиаст111
преди 8 години
Синдиците отново се справиха блестящо, въпросът е, че трябва прокоратурата също да действа, да екстрадира Василев, да погне и другите крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Малко по малко и ще се съберат доста пари от тази пирамида. Според мен синдиците са успели да сключат добра сделка и има постъпления. Лошото е, че това са дребни сумички. Основните пари бяха изнесени от Цветан Василев и вкарани в неговите лични начинания. Как иначе смятате се е сдобил с имущество за над 2 млрд. лв. Едва ли е спестявал от заплата за всичко това. Не знам обаче какво още бави нашата прокуратура, че не е поискала незабавната екстрадация на Василев от Сърбия. В момента реално сърбите укриват един престъпник и възпрепятстват българската държава да упражни правото си да осъди за грандиозната кражба Цветан Василев. В момента целият български народ гледа тъпо и се чуди как може да откраднеш милиарди и да се окажеш недосегаем за правосъдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 0
derk
преди 8 години
Цитат "При всички случаи купувачът е или Българска народна банка, или търговска банка..." Ако купувачът е БНБ това не е добре. Така лесно да се прахосват чужди пари. Ако е търговска банка пак нетния платец са данъкоплатците, но само които са и клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
Свилен Колев
преди 8 години
Здравейте,Благодаря за бележката. Коригирахме изчисленията.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
"Инвестор", не мога да разбера, хвалите ли синдиците или им се подигравате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 0
firstcmt
преди 8 години
Имате сериозна грешка относно броя акции и номинала - не са 92 133 акции, а 9213 или около това число и с номинална стойност на акция 10лв. Т.е. номиналното дялово участие на КТБ е 92 130лв, което отговаря на 0,86% от капитала на Борика Банксервиз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 1
toto 2
преди 8 години
Ами това за хвалене ли е ,няма и за техните заплатки :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 1
toto 2
преди 8 години
Ами това за хвалене ли е ,няма и за техните заплатки :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още