IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците разглеждат оферти за дяловото участие на КТБ в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД*

Главният изпълнителен директор на платежния оператор Любомир Цеков потвърди пред Investor.bg информацията за притежаваните от банката 0,86%

11:40 | 11.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) работят по продажбата на акции, притежавани от изпадналата в несъстоятелност банка, в неназовано акционерно дружество. Това става ясно от седмичния отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 4-8 април, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

От свои източници Investor.bg научи, че става дума за участието на КТБ като акционер в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД, a главният изпълнителен директор на платежния оператор Любомир Цеков потвърди информацията.

От документа се разбира, че синдиците вече разглеждат постъпили оферти от акционери на неназованото акционерно дружество за притежаваните от КТБ обикновени поименни акции. Целта е да се определи най-високата цена за ценните книжа.

Тъй като при съставянето на отчета се спазва търговска, банкова и професионална тайна, наименованието на акционерното дружество остава неизвестно в отчета. Не се уточнява броят на книжата, както и самото дялово участие на банката.

Екипът на синдиците на КТБ коментира пред Investor.bg, че дружеството не е публично.

Като цяло впечатление прави, че записването на заличеното наименование на компанията е придружено с правната форма „АД“, а не с ЕАД, например. Ако беше еднолично акционерно дружество, можеше да се предположи, че става дума за дъщерната Търговска банка „Виктория“, която е 100% собственост на КТБ и за която в момента тече процедура по продажба.

Офертите се подават до 18 април, но е напълно възможно вече да се гледат и постъпили оферти. Освен това в предходния седмичен отчет на синдиците пишеше, че са се обърнали към Българската народна банка относно обмисляна продажба на притежавани от КТБ акции в неназовано акционерно дружество.

Набива се на очи и написаното, че офертите са постъпили от акционери на анонимното предприятие. Това поставя въпросите дали трябва да има обява за публичен търг относно продажбата на тези акции, или щом офертите са само между акционери (и ако това дружество е публично), дали продажбата ще мине през борсата и дали ще е на регулиран пазар, или на нерегулиран.

Фактът обаче, че БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД е акционерно дружество, собственост на БНБ и търговските банки в страната, стеснява вероятностите. От свои източници Investor.bg научи, че става дума за платежния оператор. Главният изпълнителен директор Любовир Цеков потвърди информацията за търсената продажба на дела на КТБ от 0,86%, или 9 149 акции, които са с номинал 10 лв.

Той обясни, че до продажбата се стига заради отнетия лиценз на КТБ, а според устава на БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ акционери са само банки. Пред КТБ е имало три възможности - да продаде акциите си на някой акционер, на банка, която не е акционер, или да бъдат изкупени обратно. Цеков каза, че явно е избрана първата опция.

От отчета става ясно още, че през миналата седмица синдиците са събрали 33 124,99 лв. от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката. По дължими от физически лица кредити синдиците са възстановили 32 806,37 лв., от юридически лица – 118,18 лв., а 200,44 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

* Статията е редактирана в 14:08 часа.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
firstcmt
преди 8 години
Кога се очаква да се обяви решението за избрания купувач?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още