IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Оспорени са 287 заявления за прихващане за над 303 млн. лв.

Очакваме ФГВБ да възстанови сто процента усвоените средства от 1,6 милиарда лева, платени от ФГВБ с лихвите, твърди финансовият министър

12:19 | 01.04.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Оспорени са 287 заявления за прихващане за над 303 млн. лв.

В момента има съдебни дела в различни юрисдикции, като са оспорени 287 заявления за прихващане за над 303 млн. лв. Но са предприети действия по обезпечаване на вземанията и попълване на масата на несъстоятелността на база препоръки от доклада на AlixPartners. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол. Въпросът бе отправен от депутата Георги Кадиев относно предприети действия след доклада на AlixPartners за събиране на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ) 

Основната част от активите на КТБ, както и седалището на нелоялните длъжници на банката, са на територията на България, поради което голяма част от делата се водят пред българските съдилища, уточни финансовият министър. „Ефектът от всички стъпки е функция от решенията на съдилищата във всички юрисдикции. Затова резултат от водените съдебни дела може да се очаква в бъдещ период от време”, каза Горанов.

Той увери, че са предприети всички възможни законови стъпки, за да се възстанови максимално от загубеното от КТБ. Горанов припомни, че най-големите проблеми на банката са възникнали преди несъстоятелността, а най-голямото разграбване е било, „когато НС нямаше воля да промени законодателството и да реши какво ще се случва с КТБ”.

Владислав Горанов определи прогнозите на Кадиев за 5-процентна събираемост от цялата маса на несъстоятелност като „силно негативни”. Скоро ще имаме резултати, посочи той.

На въпроса дали е наета фирма да събере активите на КТБ Горанов отговори, че Законът за банковата несъстоятелност изисква разследващата компания да проследи и да препоръча действия на синдика, насочени към събиране активите на банката, а не да предприема действия по събирането им. Такива действия за попълване на масата на несъстоятелността могат да се предприемат от синдика или от кредитора на банката чрез образуване на съответните съдебни производства.

Наети са български и чуждестранни правни кантори в юрисдикциите, където са открити крайни активи, за възстановяването им, каза Горанов.

„Очакваме ФГВБ да възстанови сто процента усвоените средства от 1,6 милиарда лева, платени от ФГВБ с лихвите”, заяви той.

Окончателният доклад на AlixPartners за събиране на активите на КТБ е получен през декември миналата година, а препоръките са започнали по-рано. Извън доклада от AlixPartners дават и ад хок препоръки към синдиците на КТБ.

Договорът от синдиците е сключен с Alixpartners services UK LLP, заяви Горанов на питане на депутата Петър Славов с кое дружество е сключен договорът за разследване на източването на КТБ и отговаря ли то на критериите за разследване на банкови фалити. „Нападките към доклада на AlixPartners ме карат да подозирам, че идеята е той да бъде дискредитиран, тъй като на някой не му харесва какво пише в него”, каза министърът и допълни, че за него това са „внушения към сериозни британски компании”.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
И аз това щях да попитам. Цветан Василев си се разхожда на свобода в Сърбия и си харчи наволя задигнатите милиони. Директорите на банката също си живеят царски с комисионните, които са заделяли за себе си докато са вършели мръсните далавери на Василев. А що народ са получавали пари от КТБ, за да разпъват чадър над колосалното престъпление. Някой явно спи или ни вземат всички за мезе и не им пука за нашето мнение. Прокуратурата трябваше до сега да е образувала десетки дела срещу тези хора, да имаме няколко осъдени. Поне Цветан Василев да лежи в затвора. А то, само много празни приказки и нищо насреща. Този цирк май ще продължава докато всички забравят за случая и вече никой не помни какво се е случвало, за да може след това съдът да оневини всички поради липса на доказателства или просто по давност да закрие делото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Ще се зарадвам ного, ако видя в зглавията думи като арестуван, екстрадира и осъден. Тия оспорвания се адвокатски пинизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Как са предприети всички мерки за възстановяване на изгубените средства, като все още няма нито 1 дело срещу престъпник, крал от КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Колко години още лъжи бре, джанъм? Стига партенки по първоаприлски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още