IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма Груп открива офис в Ню Йорк

За начало компанията ще се концентрира върху нарастването на обема на продажбите на американския и близките пазари

14:25 | 31.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сирма Груп открива офис в Ню Йорк

Сирма Груп Холдинг АД обяви първите си инвестиции след успешното първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса. Това се случва около три месеца след началото на вторичната търговия с акциите на дебютанта, набрал 11,4 млн. лв. от първичното си публично предлагане

Припомняме, че в края на миналата година Сирма успя да набере 11,4 млн. лева нов капитал, като се листна на българската борса. IPO-то на холдинга от високотехнологични компании беше най-голямото в България след кризата от 2007 година насам.

„Съветът на директорите на Сирма Груп одобри първите инвестиции с набраните нови средства. Съгласно Проспекта за предлагането се учреди  и структурира ново дружество в САЩ с капитал от 2 милиона долара – Sirma Group Inc. Дружеството ще бъде ключово за развитието на холдинга с основна първа цел да развива продажбите на американския пазар на всички дружества и да засили синергиите между тях“, съобщава Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД. 



Sirma Group Inc. ще е базирано в Ню Йорк и оглавено от Съвет на директорите в състав: Цветан Алексиев, Явор Джонев и Атанас Киряков. Отговорни за операциите на дружеството са Цветан Алексиев – Председател на Съвета на директорите и отговарящ и за финансовите операции и Явор Джонев – Изпълнителен директор на дружеството, който е един от съоснователите и визионери на Сирма от самото й създаване през 1992 година и има богат международен опит.

Решението на борда на холдинга предвижда дружеството на първи етап от развитието си да се концентрира върху нарастването на обема на продажбите на американския и близките пазари на дружествата от групата чрез изграждането на силен екип от търговци, с които групата да стъпи уверено и на източния бряг на САЩ. Конкретни стъпки са предвидени за увеличение на продажбите на дружествата Sirma Solutions, EngView Systems, Ontotext и Sirma ITT, които да надградят над вече съществуващите позиции на този пазар. Сред знаковите клиенти на дружествата от групата в региона са Националната галерия на САЩ, Министествата на отбраната и на здравеопазването на САЩ, John Wiley & Sons (водещо издателство на научна литература), Quality Vision International (глобален лидер във видеоизмервателното оборудване),  Централната изборна комисия на Канада и Министерстовото на природните ресурси на Канада. Фокусът върху западните щати ще се поеме от сегашния офис в Айдахо, който дългогодишно се ръководи от Деян Ненов.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
  


Сред другите инвестиции на Сирма ще бъдат повишаване на производствения капацитет на Sirma Solutions в София и регионалните офиси, както и отделяне на Loyax от Sirma Solutions като самостоятелно дружество, което освен че ще доразвива платформата за управление на лоялни програми, ще предлага и консултантска дейност в тази сфера. Loyax има вече изградена партньорска мрежа в страни от Европа, Азия, Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, като платформата е лицензирана и за маркетингови агенции в Сингапур, Нигерия, Катар и Гваделупа, обслужващи десетки малки и средни бизнеси в изграждането на лоялните им стратегии. Благодарение на съвместните усилия на екипа на Лоякс и партньорите, платформата Лоякс е внедрена в няколко търговски центрове, казина и търговски вериги. От края на миналата година ръководството на Sirma Solutions структурира екипа, който да се отдели в самостоятелна компания, а в него са включени технически и маркетинг специалисти с най-голям принос и опит към проекта до момента. Общият размер на инвестицията в Sirma Solutions е 1 милион лева, от които 500 хил. лева предназначени за инвестиция в Loyax.

„Правим и множество по-малки инвестиции, които бяхме предвидили, за да ускорим растежа и капацитета на текущите екипи, за да имаме възможност да поемем новия бизнес и увеличим оборотите според плана“, допълва г-н Алексиев. Холдингът ще финансира с 500 хиляди лева и Sirma ITT, която успешно внедрява решението си за интелигентно управление на процеси и документи в няколко институции и корпорации в САЩ. Групата е в процес и на подбор на дружества за придобиване със синергия към текущите бизнес вертикали, за което са предвидени част от средствата от публичното предлагане.

През миналия месец дружеството обяви своите консолидирани резултати за четвъртото тримесечие на 2015 година, където впечатление прави органичният ръст в приходите със 17,4% от 27,048 до 31,759 милиона лева, тъй като реално средствата от първичното публично предлагане се инвестират едва през 2016 година. От дружеството отбелязват, че са подобрили прогнозните резултати за 2015 г., презeнтирани пред инвеститорите преди първичното публично предлагане. През 2015 г. са започнати множество инвестиции, които са намалили оперативната печалба за изминалата година спрямо предходната, но резултатът от тях се очаква да даде ефект още тази година.
 
„Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. През 2015 година дружеството направи успешно IPO и се листна на Българската фондова борса, като привлече 11.4 млн. лева нов капитал. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни  клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство. Клиенти на групата са международни компании като BBC, Press Association, Blumberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британския музей и много други. Фирми на Сирма са разработвали многобройни проекти за правителствата на България, САЩ, Канада, Великобритания.
 

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
forexar
преди 7 години
И Microsoft и Google и немалко други са започнали малки :) ... Обединяващото повечето успешни софтуерни компании е, че са били на американският пазар ! .. Изглежда това е правилната "хранителна" среда за софтуерни компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 7 години
Това е новия Microsoft! :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 7 години
Това е новия Microsoft! :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още