IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма Груп Холдинг АД набра 11,5 млн. лв. от борсата

Институционални и индивидуални инвеститори подадоха поръчки за 9,5 млн. акции на софтуерната компания, които ще бъдат записани по цена от 1,2 лв. за брой

13:51 | 16.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сирма Груп Холдинг АД набра 11,5 млн. лв. от борсата

Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания (Initial Public Offering, или IPO) на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам е успешно, съобщават от дружеството и посредника, който движи процеса по листването – ЕЛАНА Трейдинг АД.

Желаещите да се сдобият с ценни книжа на Сирма Груп можеха да подават поръчки до 15 октомври, включително. В рамките на 30-дневния период бяха подадени заявки за записване на над 9,5 млн. акции. Така бе надминат обявения минимум от 8 млн. акции за успех на емисията. По този начин IPO-то на Сирма става и най-голямото на БФБ от финансовата криза насам.

Цената на акциите на Сирма Груп Холдинг, която бе определена на база списък с пропорционално разпределение по заявената в проспекта на предлагането методология, е 1,20 лв. за акция.

Това е минималната цена от предварително обявения ценови диапазон, по който можеха да бъдат записани книжата. Максималната цена пък бе 1,65 лв. за брой.

Това означава, че всички подадени поръчки ще бъдат изпълнени на цена от 1,20 лв. за акция. Ако до крайния срок 21 октомври бъдат заплатени всички записани акции, привлеченият капитал от IPO-то ще възлиза на почти 11,5 млн. лв. Записаният брой акции представлява 60% от общо предложените 16 млн. нови акции, посочват от Сирма и ЕЛАНА.

От посредника коментират, че сериозен интерес са проявили институционалните инвеститори, като лек превес обаче имат индивидуалните инвеститори.

„Много се радвам, че нашата компания успя да премине и тази стъпка по пътя в развитието си. Проектът бе труден и дълъг, но скорошният му успешен завършек ще даде възможност да продължим обявената инвестиционна програма, чрез която да повишим присъствието си на целевите за нас пазари“, заявява главният изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев в официалното съобщение на ЕЛАНА.

„Изключително съм доволен от възможността да нарека Сирма Груп Холдинг АД успешен емитент в не особени благоприятни текущи условия както на международните капиталови пазари, но особено на местния такъв. Инвеститорите на българския пазар са все още много внимателни и много от тях предпочетоха да изчакат започване на търговията с акциите пред това да запишат по време на първичното предлагане“, коментира директорът „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг Мирослав Стоянов.

„Нашето мнение е, че чрез осъществяването на този проект успяваме да дадем старт на завръщането на доверието в този род инструмент за финансиране както при инвеститорите, така и при потенциалните емитенти. Естествено, промяната на нагласата никога не е скоростен процес, но с усилията на всички участници на нашия капиталов пазар считам, че е просто въпрос на време да повишим атрактивността му“, продължава той.

Какво следва за инвеститорите?

21 октомври 2015 г. е крайният срок за заплащане на всички записани акции в първичното публично предлагане, след което ще бъдат направени необходимите регистрации на увеличението на капитала в институциите.

Новите акционери на Сирма ще получат официални потвърждения за записаните акции и стойността им спрямо подадените поръчки, като тези, които не са предоставили електронна поща, ще бъдат поканени да вземат документите си в най-близкия до тях инвестиционен център на ЕЛАНА, ако са сключили сделки с мениджъра на емисията.

Ако обаче новите акционери са закупили книжа чрез друг посредник, то трябва да се свържат с него, за да се запознаят със схемата на организация.

По предварителен график се очаква акциите на Сирма Груп Холдинг да започнат да се търгуват на БФБ на 16 декември 2015 г.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Браво! Много добър резултат на фона на тотално замрялия ни капиталов пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
ratten
преди 8 години
облажи ли някой от вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още