IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД излиза на борсата

Групата ще се опита да набере между 19,2 млн. и 26,4 млн. лв., чрез които да финансира растежа си

10:07 | 19.02.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев. <em>Снимка: Сирма Груп Холдинг</em></p>

Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев. Снимка: Сирма Груп Холдинг

Софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД подготвя първично публично предлагане (IPO) на Българска фондова борса, чрез което ще се опита да набере между 19,2 млн. и 26,4 млн. лв., съобщават от дружеството. Мениджър на публичното предлагане е инвестиционен посредник „ЕЛАНА Трейдинг“.

Проспектът е изготвен, внесен този месец и чака одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН). Регулаторът трябва да се произнесе в 3-месечен срок, като едва след това ще бъдат фиксирани началната и крайната дати за търговията с акции.

В началото на декември 2014 г. Общото събрание на Сирма Груп Холдинг АД реши да предложи на потенциалните инвеститори 16 млн. нови акции. Емисионната цена е определена в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв. на акция, издават предварително от компанията. Софтуерният разработчик възнамерява да увеличи капитала си от настоящите 49,84 млн. лева до 65,84 млн. лв. след предлагането.

Сирма Груп Холдинг АД има над 23-годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ, пише в прессъобщението.

Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на BBC за Световното първенство по футбол през 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година клиент става и Financial Times.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009 г. сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологични идеи и разработки, за които имаме пълното ноу-хау, и вярваме, че успешно ще се реализират на световния пазар“, коментира намеренията на Сирма Груп Холдинг нейният изпълнителен директор Цветан Алексиев.

В групата работят над 300 софтуерни специалисти. Компанията има и дългогодишни традиции в стартирането на иновативни бизнеси, а отскоро развива и собствен инкубатор за технологични стартъпи.

Първичното публично предлагане ще бъде не само първото за 2015 г., но и първото от 2013 г. насам. През 2014 г. нямаше нови листвания, а само няколко дружества увеличиха капитала си с права, осъществиха вторични предлагания на акции, предложиха на инвеститорите облигации или варанти.

„Многобройни са коментарите на местни и чуждестранни инвеститори за липсата на достатъчно добри компании на българската фондова борса, които да привлекат тяхното внимание. Считам, че Сирма, принадлежаща към един изключително перспективен отрасъл и доказала се с проекти на възможно най-високо ниво, е една такава компания. Тя може да даде началната искра за повишаването на активността на инвеститорската маса и завръщането на публичното предлагане като атрактивен начин за набиране на капитал за различни емитенти“, споделя от своя страна директорът „Инвестиционно банкиране“ в „ЕЛАНА Трейдинг“ Мирослав Стоянов.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 35 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами това им е проблемът на Сирма, че никой не ги знае в БГ а хубавите неща които са правили са навън. Иначе са една от МНОГО малкото ИТ фирми у нас, която има потенциал наистина нещо да измисли и да вкара в него и някаква математика и някаква наука а не само да кове занаятчийската екрани и таблички, както правят 90% от великите програмисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 2
JN_AUTOMOTIVE
преди 9 години
За да излиза на борсата, трябва да е на печалба. Тези , които смятат , че компанията не става - ами да не инвестират. На другите успех.ПП. А кое дава основание да се твърди, че за издънката с детските градини е виновен софтуерния разработчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 2
ivandavidov
преди 9 години
Не е само издънката с детските градини през 2008г.До преди няколко години усилено се работеше по система за електронни плащания ("СЕП България"), но проектът така и не видя зелена светлина. Основен технологичен партньор в проекта беше пак "Сирма".Нямам наблюдения върху техническото изпълнение на проекта, знам само, че проектът като цяло не се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 7
redcretin
преди 9 години
Тия същите некадърници, известни с неработещото решение за детските градини хахахаха :)Кой е луд да заложи на умрял кон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Ако показват много по голям растеж, може и да е оправдано по високото P/E.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 2
ivandavidov
преди 9 години
P/E от над 35 при максимална емисионна цена от 1.65 и пълно записване на акциите от увеличението на капитала. Водещи световни IT компании като IBM и Oracle имат двойно и тройно по-ниско P/E.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 3
forexar
преди 9 години
Най-после да има възможност за смислена инвестиция след КТБ и печатането на пари от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Браво! Добра новина! Дано видим още компании от бранша на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още