IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" отново е най-скъпата компания на БФБ

За пореден път тя си размени първото място с Първа инвестиционна банка. Акциите на най-големите борсови компании у нас поскъпват с между 45% и 144% за година

14:46 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"Софарма" АД отново е най-скъпата българска борсова компания, след като в края на вчерашната търговска сесия имаше пазарна оценка (капитализация) от 535 млн. лв.

На второ място остана Първа инвестиционна банка с 532 млн. лв. На 23 март 2017 г. ПИБ беше първа, а в следващите дни двете компании на няколко пъти се задминаваха по пазарна капитализация.

Същото се случи и през януари 2017 г., когато ПИБ и "Софарма" на няколко пъти си размениха първото място.

Дали за основните акционери на двете компании е важно да са първи по стойност на БФБ-София, можем само да гадаем.

Далеч назад на трето място по стойност е "ЧЕЗ Разпределение България" АД с 457 млн. лв. пазарна капитализация към края на вчерашната сесия. Поскъпването на книжата на инфраструктурната компания е със 78% за последните 12 месеца до 237 лв. за акция, но това не е достатъчно да заеме първото място. Защото за същия период акциите и на Софарма, и на ПИБ поскъпват ударно - съответно с 47,55% и 144,44%.

На четвърто място по пазарна капитализация е "Монбат" АД със стойност от 417,3 млн. лв. и поскъпване на книжата с 47,5% в последните 12 месеца.

Петото място в динамичната класация на Investor.bg се заема от "Чайкафарма висококачествените лекарства" АД с пазарна капитализация от 416 млн. лв. и поскъпване с 44,61% в последните 12 месеца.

Така се оказва, че най-големите български борсови компании са поскъпнали със значителните между 44,61% и 144,44% в последните 12 месеца.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в капитала на някои от посочените дружества.

Свързани компании:

Чайкафарма висококачествените лекарства АД(THQM)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Монбат АД(MONB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още