IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX достигна най-високото си ниво от края на 2008 г.*

Това е над 8-годишен връх за индекса на най-ликвидните компании на Българската фондова борса

14:47 | 07.03.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX нараства с 1,28% към 14:20 часа, изкачвайки се до най-високото си ниво от края на 2008 г.

Индексът на най-ликвидните компании достигна 623,02 пункта, което е 8-годишен връх. За последен път SOFIX затвори на по-високо равнище на 21 октомври 2008 г., когато приключи търговията на 637,360 пункта. Оттогава стойността му остава под тази граница.

Графика: Движение на SOFIX през последната една година

Исторически SOFIX докосна връхната си точка от 1952,40 пункта през октомври 2007 г., а падна до най-ниското си ниво от 70,54 пункта през юни 2001 г.

„Инвеститорите все повече залагат на традиционните силни страни на нашата икономика“, коментира пред Investor.bg Гено Тонев, портфолио мениджър в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

Според него за избора на инвеститорите оказва влияние и доброто представяне на българския банков сектор през последните 1-2 години.

В защита на думите си Тонев посочи лидерите в търговията на БФБ до този момент – Монбат, Първа инвестиционна банка и Софарма. „Неслучайно те стоят зад новото движение“, допълни Тонев, според когото компании като Химимпорт напоследък са изгубили това свое качество.

В следващите дни предстои ребалансиране на основния индекс, като някои компании може да отпаднат, заменени от други. На фона на силната втора половина на миналата година и след създаването на първия борсово търгуван фонд у нас върху българския бенчмарк, все повече според инвестиционната общност назрява моментът за промяна на критериите за влизане в състава на SOFIX.

В последните години в индекса влязоха компании, при които free-float-ът всъщност е доминиран от пасивни акционери от масовата приватизация, с акции в регистър А на Централен депозитар. Тоест - не в сметки към инвестиционните посредници, където са активните държатели на акции.

Актуализирането на правилата за включване в SOFIX в частта на изискването за free-float да се считат само акциите в сметки към инвестиционните посредници, а не и спящите акции в Регистър А, ще има значение за SOFIX. От една страна, той ще е по-представителен за активните борсови участници, каквато е идеята за създаването му. На второ място - ще се пресече възможността да бъде попълнен с други бивши приватизационни фондове, които не са активна част от капиталовия пазар.

По повод предстоящото ребалансиране на индекса Гено Тонев коментира, че Трейс Груп Холд е най-заплашена да отпадне, а Алкомет или Доверие Обединен Холдинг може да я заместят.

*Новината е допълнена към 15:25 часа с коментара на Гено Тонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
2014 ГОДИНА ИМАШЕ СЪЩИЯТ ВРЪХ, НАД НЕГО НЕ СМЕ ЗАТВАРЯЛИ ОЩЕ !???НЯМА КАК ДА СТЕ ТОЛКОВА НЕВЕЖИ И ДА ИМАТЕ 40 МЛН.ЛВ КАПИТАЛИЗАЦИЯ, ВИЖТЕ СИ САМО СЛУЖИТЕЛИТЕ, КОЛКО СА ЗЛЕ, НЯМАТЕ ЛИ ОБУЧЕНИЕ ЗА ТАКИВА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
"Това е над 8-годишен връх за индекса на най-ликвидните компании на Българската фондова борса"ТОВА НЕ Е ВЯРНО ИЗРЕЧЕНИЕ, ЧИСТА ЛЪЖА, КОЙ И КАК СИ ИЗМИСЛЯ ТИЯ НЕЩА !?????? ЕДНА СЕДМИЦА СТАТИЯТА СИ СТОЙ И Е СУПЕР СМЕШНО!!!!Я ИНВЕСТОРА ЗНАЧЕИ СОФИКС СЕ БИЛ КАЧИЛ НА 8 ГОДИШЕН ВРЪХ ТАКА ЛИ ?????? ИНВЕСТОРЕ, КАК С ТАКИВА СТАТИИ ПРАВИТЕ 40 МЛН.ЛВ КАПИТАЛИЗАЦИЯ ИЛИ И ТЯ ИЗМИСЛИЦА КАТО СТАТИЯТА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
И двете ви госпожици писали статията не са виждали ГРАФИКА ОТ ПАЗАРА СКОРО, КАМО ЛИ НА СОФИКС!??? А И НЯМАТЕ РЕДАКЦИЯ, КОЯТО СЪЩО ДА РАЗБИРА !????? ЕМИ ВИЕ КАКЪВ САЙТ СТЕ, С 40 МЛН. ЛВ КАПИТАЛИЗАЦИЯ ЛИ !???? ХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
И като се събуди пак мечо Пух..... ще има много пух и прах! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още