IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свикаха общо събрание на Биовет за отписването му като публично дружество

Това е още една индикация, че мажоритарният собственик няма да изкупи всички акции

12:10 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителният съвет на Биовет АД свиква общо събрание на акционерите за гласуване на отписването на компанията като публично дружество. Събранието е свикано за 20 февруари 2017 г. от 10:30 ч. в гр. Пещера в седалището на компанията. Поканата е подадена в Търговския регистър, като все още не е вписана.

Като втора точка в дневния ред е записано гласуването на промени в устава, че дружеството вече не е публично, в случай че акционерите приемат решението за отписване.

Както Investor.bg писа в края на миналата година, отписването е на хоризонта, след като търговото предложение на Хювефарма ЕООД при цена от 15,11 лв. бе прието от 3,06% и контролираният от него дял достигна 93,07%.

Новината бе, че търговият предложител не е задължен да изкупи и останалите акции на цена от 15,11 лв., а вероятно няма да изкупи 100% от останалите акции, каквото право щеше да има, ако надхвърли дела от 95%.

По-скоро се отива към варианта отписване и Биовет АД ще остане с хиляди акционери в непублично дружество.

Насроченото събрание на акционерите и планирано отписване е на базата чл. 119 т. 3 буква „б“ от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Решението трябва да се вземе с мнозинство от половината от представения капитал. Хювефарма ЕООД ще може да гласува с 3,06%, придобити при търговото предложение, но вероятно тези 3,06% ще са достатъчни, за да има мнозинство в гласуването, защото останалите 6,93% са разпръснати в хиляди акционери и едва ли ще бъдат представени на събранието.

Възможно е Хювефарма ЕООД да има и по-голям дял, защото в седмиците след края на търговото предложение (19 декември) имаше съществени покупки на акции на цени от 15,11 лв. (цената на търговото) от необявен купувач.

Търговото предложение бе обявено на 21 ноември 2016 г. и срокът за приемането му по цената от 15,11 лв. течеше до 19 декември 2016 г.

От една страна, да си акционер в непублично дружество не носи защитата на Закона за публично предлагане на ценни книжа и не осигурява ликвидността на Българска фондова борса – София АД.

От друга страна, има случаи на добри дивиденти от непублични компании, които в миналото са били публични, но след търгово предложение са отписани. Единият пример е Солвей-Соди АД, чието търгово предложение беше при 13 лв. през 2001 г., а оттогава е изплатило дивиденти от 106 лв. на акция.

Друг добър пример е Енерго-Про Продажби АД, което разпредели дивидент от 20,05 лв. на акция, при търгова цена от 23,25 лв. Тук трябва обаче да се отчете какви активи остават в дружеството след ликвидацията.

Трети добър пример са София-БТ АД и Благоевград-БТ АД, където след отписването имаше добри дивиденти.

Но има и обратните примери. При Пампрово АД делът на малките акционери бе намален 8,8 пъти след отписването му от публичност след непарична вноска.

Остава акционерите в Биовет АД да решат какво да направят с акциите си.

Междувременно страхът от предстоящо отписване като публично дружество доведе до спад в цената до 14,551 лв. в последната сделка от 6 януари 2017 г. Най-добрата оферта купува в края на търговската сесия в петък пък бе на ниво от 14,1 лв., докато най-добрата оферта продава бе на ниво от 15,081 лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още