IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Фазерлес се свива 29 пъти за година

За цялото деветмесечие на 2016 г. печалбата е с 39% по-малка спрямо същия период на 2015 г.

17:53 | 27.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Фазерлес се свива 29 пъти за година

Печалбата на Фазерлес АД през третото тримесечие на годината е 29 пъти по-малка в сравнение със същия период на миналата година, покaзват изчисленията на Investor.bg на база междинния финансов отчет на дружеството за деветмесечието, разпространен чрез БФБ – София. 

През третото тримесечие печалбата е в размер на едва 15 хил. лв., докато през същия период година по-рано тя възлиза на  430 хил. лв., което означава, че намалението е 29 пъти. 

Иначе печалбата на най-големия в България производител на  плочи от дървесни влакна намалява с 39% на годишна база към края на септември до 404 хил. лв. спрямо печалбата от 661 хил. лв. през същия период на миналата година. И тъй като за първите шест месеца на годината силистренското предприятие печели 389 хил. лв.изчисленията показват, че за периода от юли до септември печалбата е едва 15 хил. лева. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

От базираното в Силистра дружество отбелязват, че този резултат е постигнат при значително променени икономически условия – увеличени са цените на основната суровина с 33% и с 20% разходите за електроенергия.

За компенсирането им значително е повишена ефективността на производствената дейност, ограничени са много разходи, повишена е производителността на труда.

Приходите от продажби намаляват с 10,7% до 11,222 млн. лв. от януари до септември в сравнение с приходите от продажби в размер на 12,566 млн. лв. през същия период на миналата година.

Въпреки това дружеството посочва в доклада си, че дейността на през 2016 год. започва с нормализиране на производствената дейност.

„Преодолян е проблемът с липсата на основната суровина – технологична дървесина. Дружеството е обезпечено със суровина за основното производство, договорени са доставките до края на 2016 г. на технологична дървесина, на биомаса - гориво за котелната инсталация и на останалите необходими за производството материали“, посочват от компанията в междинния си доклад.

Договорена е доставката на ел.енергия от свободния пазар, става ясно още от допълнителните материали към отчета.

Акциите на дружеството поскъпват с 2,17% от януари досега при пазарна капитализация от 24,205 млн. лв. Днес има една сделка при цена на акциите от 47 лева за брой.
 

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още