IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона купи сграда на БТК в София за 2,75 млн. евро

Според купувача сделката ще му помогне да спестява по 380 хил. лв. на година

10:10 | 12.03.10 г.
Енемона купи сграда на БТК в София за 2,75 млн. евро

Енемона АД е купила сграда на БТК АД в гр. София, кв. Слатина, ул. Коста Лулчев 20 срещу сумата от 2,75 млн. евро, показва съобщение на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Имотът е между Sky City Mall и хотел Плиска, като граничи с Националното училище за танцово изкуство.

Общата застроена площ на парцела е 5 360 кв. м., разположена на 4 етажа по 1 340 кв. м. Цената на квадратен метър разгъната застроена площ е 513 евро, но със сградата е придобит и парцел от 3 500 кв. м., което значително понижава цената на квадратен метър РЗП.

В момента на парцела са разположени 50 паркоместа.

Финансирането на сделката е с кредит от ТБ Уникредит Булбанк на стойност до 2 817 783 евро, от които за инвестиционни цели до 2,5 млн. евро и револвиращ кредит до 317 783 евро.

Договорено е БТК АД да продължи да ползва 976 кв. м. от имота при месечен наем от 10 хил. лв.

От покупката на имота, Енемона АД ще реализира положителна разлика в паричните си потоци, формирана между наема, който компанията плаща в момента, месечните погасителни вноски към банката, финансирала сделката и месечния наем, дължим на БТК за 976 кв. м. от имота, се казва в съобщението на дружеството.

Посочва се, че дружеството ще подобри паричния си поток на годишна база с 320 хил. лв. и допълнително с 60 хил. лв. от намалени разходи за информационни технологии, комуникации, транспорт и други поради обединяването на всички офиси на едно място. Общата годишна икономия възлиза на 380 хил. лв., споделят от дружеството.

„Придобитият недвижим имот ще увеличи капацитета от 3 555 кв. м. на 4 440 кв. м., който ще може да бъде използван от Енемона АД като ще бъде увеличен и броя на паркоместата от 20 на 50. Допълнителният капацитет на е калкулиран в изчислената по-горе икономия, но в случай на разрастване на компанията или отдаване под наем на свободните площи на партньори по големи договори, ще бъдат реализирани допълнителни приходи“, се казва в съобщението на компанията.

Покупката на сградата за 2,75 млн. евро (5,38 млн. лв.) е с 17% или с 900 хил. лв. по-евтино от опцията дружеството да я придобие срещу 6,29 млн. лв., както предвиждаше проекто-решение на общо събрание на акционерите на Енемона АД.

От понеделник по позицията на Енемона ще има маркет-мейкър в лицето на Юробанк И Еф Джи АД, който ще поддържа оферти купува и продава при спред от 5%. Маркет-мейкърството трябваше да започне от днес, но технически детайли са го отложили за понеделник.

Наскоро Енемона АД издаде 1,1 млн. конвертируеми привилегировани акции като привлече 10,9 млн. лв.

От 2 март 2010 г. на БФБ-София се търгува и първия деривативен инструмент на българския пазар, а именно варантите на Енемона, които са със шест годишен срок.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 34,85% до 9 лв. за акция и 107,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още