IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София ще управлява и Летище Балчик

Очаква се скоро бившето военно летище в Балчик да започне да приема граждански самолети

15:33 | 24.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Летище София ще управлява и Летище Балчик

Правителството възложи на „Летище София” експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик”, съобщи пресцентърът на кабинета.

Това ще даде възможност в най-кратки срокове Летище Балчик да започне да приема граждански самолети. В момента летищната площадка край морския град е неактивно военно летище.

Промяната в предназначението на летището в Балчик от военно в гражданско ще позволи подобряване на авиоуслугите по българското Черноморие, се казва още в съобщението.

Летището е разположено на 800 м източно от кв. „Левски” на гр. Балчик върху площ от 4600 дка. Пистата за излитане и кацане е с размери 2500 м на 60 м, като има възможност за удължаване в северна посока до 3500 м.

Предвижда се Летище Балчик ще поеме около една трета от полетите до Варна. Очаква се то да обслужва туристи, ползващи въздушен транспорт за почивката си на северното Черноморие (Албена, Балчик, Кранево, Каварна).

В началото на юли официално беше сменено предназначението на летището в Балчик от военно в гражданско, като собствеността върху него премина от Министерството на отбраната към Министерството на транспорта.

В началото на август пък беше създадено еднолично дружество с ограничена отговорност с изцяло държавно участие в капитала - „Летище Балчик” ЕООД. Капиталът на дружеството е 390 хил. лв., разпределен в 390 хил. дяла по един лев всеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nezabelejim
преди 12 години
Свободната конкуренция ряпа да яде! Дясно правителство а? Да ама не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още