IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военното летище в Балчик става гражданско

Промяната в предназначението има за цел да подобри авиоуслугите по българското Черноморие, особено в активния туристически сезон

16:27 | 06.07.11 г.
Военното летище в Балчик става гражданско

Правителството отне от Министерството на отбраната и предостави на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията летището в Балчик. Намерението на кабинета е то да бъде използвано за граждански полети, съобщи пресслужбата на МС.

Летище Балчик е неактивно военно летище. Промяната в предназначението му ще позволи подобряване на авиоуслугите по българското Черноморие, особено в активния туристически сезон.

С друго свое решение Министерският съвет предостави за безвъзмездно управление на община Бургас "Специализирана болница за рехабилитация - Бургаски минерални бани" ЕАД. Причината е, че дружеството не поддържа материалната база в добро състояние повече от 20 години, тя не се използва по предназначение и генерира разходи. С придобиването на терена община Бургас възнамерява да изгради база за развитието на спортен, културен туризъм, развлечения, балнеолечебни и СПА комплекси, зелено училище и др.

Правителството одобри също безвъзмездно прехвърляне на правото на собственост върху имоти на с. Гурмазово, община Божурище, Софийска област. Имотите ще бъдат използвани за изграждане на гробищен парк, пречиствателна станция, зона за спорт и отдих.

Кабинетът предостави за безвъзмездно управление имот – частна държавна собственост, на Министерството на вътрешните работи. Имотът се намира на ул. "Илинден" 16 във Враца и е с площ 15 654 кв. м, застроен с пет сгради. Имотът, управляван досега от МО, ще се ползва за съхранение на военновременни запаси и имущество за действие при бедствия, аварии и катастрофи, както и на мобилна техника.

От МВР беше отнет, поради отпаднала необходимост, имот от 10 дка с право на строеж в Разград. Строителството на сградата, която е трябвало да бъде Дом на МВР в града, е започнало през 1983 г. и е спряно през 2008 г. поради изчерпване на финансовите средства. Местната власт възнамерява със собствени средства да довърши строителството и да използва сградата за задоволяване на обществени потребности от местно значение.

На община Каварна за управление беше предоставена Буна номер 3 (4010 кв. м). Брегозащитното съоръжение е изградено по проект за укрепване на нос Чиракман, реализиран от МРРБ с целево финансиране от МФ. С получаването на правото на управление община Каварна ще може да кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за поддържане на съоръжението по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още