IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити ще забавят спада си през тази година

Експерти прогнозират да спре намаляването на лихвите по потребителските кредити, цените на жилищата ще са без сериозна промяна

13:40 | 12.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Лихвите по ипотечните кредити ще забавят спада си през тази година

Лихвите по ипотечните кредити ще продължат да спадат и през 2015 г., но с по-слаби темпове, прогнозират експертите на Пощенска банка. Оттам очакват изгодните условия да доведат до раздвижване на пазара и до повишен интерес от страна на потребителите към този тип финансиране.

При продажните цени на недвижимите имоти не се очакват сериозни промени през тази година. Предвижда се лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тези градове ще се запази тенденцията за леко повишаване на средните цени на имотите, обясняват от банката.

За разлика от прогнозираното увеличаване на търсенето на ипотечни кредити, при потребителски кредити търсенето ще остане стабилно, смятат още от там. Експертите предвиждат тенденцията за намаляване на лихвите на този тип кредити да стихне и постепенно да бъде преустановена. Според прогнозите пазарът на потребителски кредити ще се характеризира с високи нива на рефинансирания и обединяване на вече съществуващи задължения с цел оптимизиране цената на кредита.

Пазарът на потребителски кредити през 2014 г. се определяше от няколко водещи тенденции, които се задълбочиха през изминалата година. Наблюдаваше се постепенно намаляване на цените както на ниво лихвени проценти, така и на ниво ГПР. Това се случи в резултат на понижаването на цената на ресурса, но и на силната конкуренция в условията на стагниращ пазар, обясняват от банката.

В същото време през изминалата година се появиха позитивни сигнали на пазара на недвижимите имоти у нас. За първи път от началото на икономическата криза беше отчетено стабилизиране на цените на имотите и дори лек ръст в големите градове.

От БНБ обаче отчетоха понижение в ипотечния портфейл на банковата система, като се позоваха на данните към септември 2014 г. Този портфейл е намалил обема си с над 100 млн. лева от началото на годината. Тази тенденция обаче не е валидна за Пощенска банка, която отбелязва увеличение от над 55 млн. лв. На отпуснатите ипотечни кредити за деветте месеца на миналата година. Тенденцията се е запазила и през последното тримесечие, допълват оттам, без да дават конкретни параметри.

Важен момент за банковата система през 2014 г. бе въвеждането на промените в Закона за потребителския кредит. Банките успешно преминаха към новите регулации, като не се сбъднаха прогнозите на някои анализатори за поскъпване на кредитите в резултат от измененията в закона. След промените се очертава тенденция на все по-голям интерес към ипотечни кредити с фиксирана лихва за дълъг период от време, смятат експертите.

Търсенето на тези заеми е породено от политическата и икономическата обстановка в страната и желанието на потребителите да имат по-голяма сигурност в дългосрочен план, сочи анализът на Пощенска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Е не следя точно. Мисля че и за тях се обсъждаше да отпадне но дали е прието не зная А не е лошо да се приеме, щото нарушава пазарната среда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 9 години
Това не важи за заварените ипотечни кредити. Пощенска такива здраво ги дои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
E като махнаха такса предсрочно погасяване законово, рефинансирай тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
Repoman
преди 9 години
Лихвите по ипотечните кредити вече спаднаха на прекалено ниско ниво. И сега са прекалено ниски, което не е добре ако в бъдеще се върнат на нормални нива, много от кредитополучателите ще изреват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
todortk
преди 9 години
Това щях да кажа и аз - при положение че имат 55 милиона ръст в печалбата от лихви, значи по-скоро вдигат, а не свалят лихви. Като цяло лихвите им са най-високите, а предоговарянето е практически невъзможно за съществуващи клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Te пощенска са експерти по вдигането, не по спадането на лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още